Mikä ihmeen Sambia-päivä?

HYY:n ja Unicafen yhteistyönä toteutettava SAMBIA-PÄIVÄ koittaa jälleen keskiviikkona 6.4. Kehitysyhteistyövaliokunnan Sambia-hanketta pidetään lisäksi esillä koko viikon ajan kampuskahvituksissa ja torstain 7.4. Sambia-illassa.

Teksti: Susanna Dakash
Kuvat: Kamomilla Ilmonen

Olet ehkä aikaisempina vuosina huomannut, että tiettyyn aikaan vuodesta Unicafen valikoimaan tupsahtaa yhden päivän ajaksi herkullinen Sambia-ateria: tarjolla on pähkinäistä kasviscouscousta tai sambialaista naudanlihapataa maissipuurolla. Silmiisi on saattanut myös osua erilaiset mahdollisuudet antaa lahjoituksia naisten ja tyttöjen elämänlaadun parantamiseen Sambiassa. Mutta mikä ihme on Sambia-päivä, ja miten se liittyy Helsingin yliopiston ylioppilaskuntaan?

HYYn kehitysyhteistyöhanke Sambiassa vuosina 2014–2016 on keskittynyt naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyden ja elämänlaadun parantamiseen Sambian Itä-provinssissa. Päätavoitteena on varhaisten avioliittojen sekä teini-ikäisten tyttöjen raskauksien vähentäminen. Lisäksi hankkeen avulla pyritään tukemaan jo raskaana olevia nuoria tyttöjä.  Hanke on jatkoa HYYn vuosien 2011–2013 projektille Sambiassa, ja paikallisena kumppanijärjestönä jatkaa naisjärjestö Eastern Province Women’s Development Association (EPWDA).

24391480570_a2bc278926_o
Seksuaalikasvatusdraamasta on muodostunut suosittuja tapahtumia kylissä. Se haastaa osallistujia ja katsojia pohtimaan aiheita uusilla tavoilla.

Hankkeen kohdealueella Itä-Sambiassa varhaiset avioliitot sekä teiniraskaudet ovat yleisiä. Näitä pyritään hankkeessa ehkäisemään koululaisille ja kylien asukkaille suunnatun osallistavan seksuaalikasvatusdraaman avulla. Erityisesti Sambian maaseudulla on yleistä, että lapsen saatuaan nuoret äidit lopettavat koulunkäynnin. Hankkeeseen sisältyvien keskusteluryhmien avulla pyritään varmistamaan tyttöjen koulutuksen jatkuvuus ja rohkaisemaan jo koulusta pudonneita palaamaan takaisin kouluun. Lisäksi paikallisten kylien päälliköitä koulutetaan aikaisten avioliittojen lainvastaisuudesta ja haitallisuudesta, sekä tyttöjen koulunkäynnin tärkeydestä.

Hanke täydentää Sambian valtion virallisia pyrkimyksiä mahdollistaa nuorten äitien palaaminen kouluun, ja parantaa tyttöjen ja naisten lisääntymisterveyttä. Keskustelu- ja draamakasvatusryhmien lisäksi hankkeen piirissä on perustettu kansallisen ohjelman mukaisia Safe Motherhood Action -ryhmiä seuduille, jossa niitä ei vielä valtion toimesta ole. Ryhmien avulla nuoria äitejä ja raskaana olevia naisia motivoidaan jatkamaan koulunkäyntiä, tiedotetaan heille kuuluvista oikeuksista, hallituksen kouluun palaamisen ohjelmasta sekä terveyspalvelujen käytön tärkeydestä.

24569306302_e9eedb525f_o
Ambulanssipolkupyörä, jolla tuore äiti ja vastasyntynyt voidaan kuljettaa sairaalaan.

Esimerkiksi vuonna 2015 HYYn hankkeen avulla koulutettiin 60 uutta henkilöä toimimaan Safe Motherhood Action –ryhmissä ja hankittiin raskaana olevien naisten sairaalakuljetuksiin tarvittavia ”ambulanssipolkupyöriä”. Draamakasvatustuokiot puolestaan tavoittivat yli 1500 kohderyhmäläistä, ja keskusteluryhmiin osallistui vuoden aikana yli 2000 henkilöä.

HYY ja Unicafe ovat järjestäneet kehitysyhteistyöaterioita jo yli 30 vuoden ajan. Sambia-päivänä voit nauttia UniCafe-ravintoloissa Sambia-aterian, josta HYY Ravintolat lahjoittaa 10 senttiä Sambia-hankkeen tukemiseen. Lahjoittaa voi myös Kehitysyhteistyövaliokunnan kahvitus- ja infopisteillä ja Unicafe-ravintoloiden kassoilla oleviin keräyslippaisiin.

 

Lisää lahjoittamisesta voi lukea valiokunnan blogista!


SAMBIA-VIIKON OHJELMAA:

ma 4.4. 11–14 Kahvitukset keskustakampuksella Porthaniassa ja Meilahden kampuksella

ti 5.4. 11–14 Kahvitukset Kumpulan kampuksella Physicumissa ja Viikin kampuksella Biokeskuksessa (Bio 1)

ke 6.4. 11–14 Infopisteet Unicafe-ravintoloiden yhteydessä Kaivopihalla ja päärakennuksessa

to 7.4. 18–19 Sambia-ilta Uuden ylioppilastalon Rydman-tilassa (Kaivokatu 10 A, 9. krs): lyhytelokuva, napostelua ja keskustelua

1 Comment

  1. Moikka, nää kuvat taitaa olla mun ottamia vuoden takaiselta Sambian reissulta 🙂 Vaihtaisitteko tiedon tohon? Kiitos! T. Kamomilla

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s