Draamaa ja rummutusta

Teksti ja kuvat: Jenni Tuominen

Pääsin vihdoin ensimmäisille kenttämatkoilleni ja tapaamaan projektin todellisia toteuttajia kolmella eri hankkeen toteuttamisalueella. Hankkeemme tavoitteena on parantaa tyttöjen ja naisten lisääntymisterveyttä ja elämänlaatua Sambian itäisessä provinssissa, ja toteutuskohteiksi on valittu kolme piirikuntaa (eng. district): Chadiza, Mambwe ja Nyimba. Jokaisessa piirikunnassa on hankkeen alussa koulutettu vapaaehtoisia fasilitaattoreita järjestämään yhteisöteatteria ja fokusryhmäkeskusteluja kylissä. Lisäksi yhteistyössä terveysministeriön kanssa on koulutettu vapaaehtoisia Safe Motherhood Action Group eli SMAG-toimintaa varten. Näitä vapaaehtoisia tapasin viimeisten kahden viikon aikana.

Nyimba Group
Nyimban yhteisöfasilitaattorit yhteiskuvassa

Tapaamisten tarkoituksena oli päästä kuulemaan vapaaehtoisilta, miten toiminta on tänä vuonna lähtenyt käyntiin ja millaisia haasteita toteuttamiseen liittyy. Sambiassa kun ollaan, eivät tapaamiset olleet mitään tylsiä toimistohuonetapaamisia vaan keskusteluiden lisäksi tarjolla oli tanssia, laulua, rummutusta ja teatteria. Kokoustarjoilut hoidettiin myös paikalliseen tapaan aloittamalla kokouspäivä etsimällä kanoja ja vuohia lounasta varten.

Shopping
Kokouspäivä alkoi ostosreissulla auringon noustessa

Vaikka välillä tuntui, ainakin tapoihin tottumattomalle, että tapaamisissa korostui kaikki muu kuin itse hankkeesta keskustelu, niin loppujen lopuksi sitä huomasi, että käteen jäi paljon enemmän kuin odotti. Kolmessa piirikunnassa on yhteensä 13 aluetta, joilla hanketta toteutetaan. Kaikilla 13 alueella vuosi oli lähtenyt aktiivisesti käyntiin, ja yhteisöteatteritapahtumia ja keskusteluryhmiä oli järjestetty suurin piirtein aikataulun mukaisesti. Palaute kylien ihmisiltä on ollut todella positiivista ja tuloksiakin vapaaehtoisten mukaan voidaan jo nähdä: synnyttäneitä teinityttöjä palaa enemmän ja enemmän kouluun ja aikaiset avioliitot ovat vähentyneet. Myös modernista perhesuunnittelusta on tullut monelle vaihtoehto perinteisten toimintatapojen sijaan.

Cover

Keskustelimme myös mahdollisuuksista jatkaa toimintaa hankkeen loputtua. Vapaaehtoiset olivat kaikki sitä mieltä, että toiminnan tulisi jatkua, ja sitä heiltä odottavat myös kylien ihmiset. Heidät tunnistetaan nyt kylissä ja heiltä tullaan pyytämään apua ja neuvoja. Vapaaehtoisuuteen perustuvien hankkeiden hyvä puoli onkin, että toiminnan jatkuvuus hankkeen loppumisen jälkeen on mahdollista. Jatkuvuus ei kuitenkaan ole itsestään selvää, vaikka innostusta olisi. Hankkeen vapaaehtoiset ovat suurimmaksi osaksi pienviljelijöitä. Kodin jättäminen teatteria tai keskusteluryhmää varten on aina jonkinlaista tasapainoilua. Myös pitkät matkat ja resurssien puute hankaloittavat vapaaehtoistyötä. Resurssien puutteella tarkoitan tässä tapauksessa niinkin perustavanlaatuisia asioita kuin laukkuja, joissa kantaa materiaaleja, kyniä, taskulamppuja, sadetakkeja ja kumisaappaita, polkupyöriä ja puheaikaa kännyköihin tapaamisten järjestelyjä varten.

Mambwe Group.JPG
Yhteisöfasilitaattoreita ja SMAG-ryhmäläisiä Mambwessa

Ensimmäisiltä kenttämatkoilta jäi päällimmäisenä mieleen se, miten hienoa on, että hankalissakin olosuhteissa vapaaehtoiset ovat sitoutuneita ja innokkaita tekemään töitä tärkeän asian puolesta. Vapaaehtoiset tuntevat itsekin saaneensa paljon hyödyllistä tietoa ja uusia taitoja. Mutta havahduin todella myös siihen, minkälaisten ongelmien kanssa vapaaehtoiset täällä työskentelevät. Eräs vapaaehtoinen selitti esimerkiksi, että ruokaa ja saippuaa olisi hyvä saada, koska ei ole mukavaa esiintyä koko kylälle nälkäisenä ja likaisissa vaatteissa. Ongelmista huolimatta vapaaehtoiset jatkavat toimintaansa ainakin vielä tämän vuoden loppuun saakka – ja todennäköisesti vielä sen jälkeenkin.

Drama Chadiza.JPG
Teatteriesitys Chadizassa, aiheena aikaisten avioliittojen haitallisuus. Lapsiavioliitot ovat Sambian itäisessä provinssissa yleisiä.
Drama Discussion.JPG
Esitysten jälkeen aiheesta keskustellaan yleisön kanssa ja esitetään kysymyksiä puolin ja toisin. Kuvassa keskustellaan siitä, miten lapsiavioliittoja voitaisiin estää.

EPWDA ja HYY saivat vapaaehtoisilta paljon kiitosta hankkeesta. Sain kuulla ja huomata, että teatteriryhmän saapuminen kylään on suuri tapahtuma ja ihmiset tulevat innokkaina katsomaan esityksiä. Myös esitysten jälkeen keskustellaan vilkkaasti aiheesta. Takana ovat nyt vapaaehtoisjaksoni opettavimmat päivät tähän mennessä. Ja vaikka väsytti, niin kaikkien niiden tanssien ja laulujen jälkeen ei voinut kuin hymyssä suin lähteä kotimatkalle.

Audience.JPG
Teatteriesityksiä saavutaan katsomaan koko kylän voimin
Children.JPG
Yleisöä Chadizassa

Jenni kirjoittaa Kimppuun blogia Sambiasta, missä hän tekee vapaaehtoistyötä HYYn tukeman hankkeen parissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s