Folk matkaa ympäri maailman – niin myös Tulegur

Teksti: Kirsikka Manninen
Kuva: Yan Ting

Maailman moninaisuus on mahdollista tavoittaa kesäisin ihan uudella tavalla kun lukuisat paikkakunnat Suomessa täyttyvät erilaisista etnofestareista ja kulttuuritapahtumista, joita on tarjolla alkukesästä pitkälle syksyyn. Musiikin avulla välitetään tunnetiloja ja erilaisten kulttuurien sisältämää tietoainesta. Maailmanmusiikissa perinteet, kuten vuosisatoja vanhat soittimet ja asusteet, kohtaavat nykyhetken.

Tästä esimerkkinä on mongolialainen bändi, Tulegur, jonka musiikki kuulostaa omintakeiselta sekoitukselta keski-mongolialaista perinnemusiikkia ja akustista rokkia. Inspiraatio kappaleisiin kumpuaa suoraan esi-isiltä sekä omista musiikkimieltymyksistä.

– Pidämme sekä rokista että mongolialaisesta musiikista ja haluamme tehdä asiat omalla tyylillämme, laulaja-kitaristi Gangzi Tulegur sanoo kysyttäessä syytä omintakeiselle musiikkityylille.

Yhtyeen musiikkia on kuvattu bändin FB–sivuilla psykedeeliseksi nomadirokiksi. Termi on osuva. Gangzin kurkkulaulua kuunnellessa kuulija vaipuu herkästi lähes hypnoottiseen tilaan.

Tulegur on esiintynyt Suomessa useita kertoja, viimeksi toukokuussa Helsingissä Maailma Kylässä -festivaaleilla. Keikka oli ensimmäinen, jossa Gangzi ja kitaristi-perkussionisti Zongcan soittivat duona. Helsingin keikasta miehille jäi hyvät tunnelmat.

– Tiedämme, että yleisö nautti musiikistamme. Tunsimme rakkauden lavalle saakka ja arvostamme sitä, Gangzi sanoo.

Vaikka Tulegur soittaa etnistä musiikkia, se ei piittaa kansallisuuksista. Lavalla toimii Let it be -asenne. Se tarkoittaa, että ei ole väliä, tietääkö yleisö mongolialaisesta musiikkiperinteestä vai ei. Tulegur painottaa, ettei se viestitä mitään erityisempää sanomaa musiikillaan, vaan kuulijalle jää vapaus luoda merkitykset musiikille itse.

– Me puolestaan teemme parhaamme lavalla, koitamme rentoutua ja nauttia, muusikot sanovat.

Tulegur on kiertänyt maailmaa ahkerasti. Euroopan lisäksi on valloitettu Australia, Uusi-Seelanti, Intia ja Japani.

– Haluamme tutkia maailmaa, Zongcan ilmoittaa.

Miehet vitsailevatkin haluavansa valloittaa maailman ohella koko universumin. Ajankohtaisemmat tulevaisuudennäkymät ovat kuitenkin tulevassa albumissa, jolle yhtye on asettanut kovat tavoitteet.

Tulevia maailmanmusiikki -festivaaleja Suomessa:

Haapavesi Folk Music Festival 27.6 – 2.7.7.2016

Kaustinen Folk Music Festival 11.7 -17.7.2016

Helsingin juhlaviikot 19.8 – 4.9.2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s