Mitä kehitysyhteistyö käytännössä on?

Teksti ja kuvat: Jenni Tuominen

Ainakin itselleni oli ennen tänne tuloa hieman epäselvää, millaisia kehitysyhteistyöhankkeet käytännössä ovat, miten niitä oikeasti toteutetaan ja millaista hankkeiden parissa työskentely on. Sambiassa työskentelyn aikana ymmärrys on itselläni kasvanut hurjasti.

Olen työskennellyt nyt noin neljä kuukautta EPWDA:n hankkeessa. Hankkeen tavoitehan on naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyden ja elämänlaadun parantaminen. Tässä laajassa kehyksessä EPWDA on keskittynyt aikaisten avioliittojen ja teiniraskauksien ehkäisemiseen sekä jo raskaana olevien naisten, erityisesti nuorten tyttöjen, avustamiseen.

Mutta miten näihin tavoitteisiin käytännössä pyritään?

Keskeisimpänä osana hankkeessa on tiedon levittäminen ja tietoisuuden lisääminen. Kuten olen jo aikaisemmin kertonut, hanke pitää sisällään kyläyhteisöille järjestettäviä valistavia teatteriesityksiä ja nuorten keskusteluryhmiä. Safe Motherhood – ryhmät taas tarjoavat raskaana oleville naisille tietoa raskauden eri vaiheista, hälyttävistä merkeistä sekä vastasyntyneen oikeaoppisesta hoidosta. Näistä toiminnoista vastaavat EPWDA:n kouluttamat vapaaehtoiset (lue täältä lisää).

IMG_5125.JPG
EPWDA:n ja HYY:n hanke tukee nuoria äitejä Safe Motherhood -ryhmien avulla

Tietoisuuden lisäämiseksi olemme tuottaneet myös radio-ohjelmia paikallisilla radiokanavilla. Viime aikoina työajastamme suuri osa onkin kulunut niitä suunnitellessa ja käytännön järjestelyissä. Sambiassa radion kuunteleminen on todella yleistä – sitä kuuntelevat päivittäin lähestulkoon kaikki. Tästä syystä radio onkin yksi parhaista tavoista tavoittaa ihmiset ja saada tietoa eteenpäin. Tieto liikkuu molempiin suuntiin, sillä monet kuuntelijat myös osallistuvat suoriin lähetyksiin soittamalla ja esittämällä kysymyksiä asiantuntijoille sekä jakamalla mielipiteitään ja kokemuksiaan käsiteltävistä aiheista.

Keskustelijoina EPWDA:n tuottamissa ohjelmissa on ollut asiantuntijoita mm. terveydenhuollon alalta, mutta myös nuoria on otettu mukaan keskustelemaan. Tämä on ollut erityisen mielenkiintoista ja tärkeää, että myös nuorten maailmaa on saatu avattua kuuntelijoille.

IMG_4901.JPG
Lähetys alkamassa Radio Feel Free:llä

Tunnin mittaisia radio-ohjelmia on tähän mennessä saatu ulos jo parikymmentä. Teemoina ovat olleet mm. lapsiavioliittoihin suhtautuminen yhteisöissä, lisääntymisterveyspalveluiden saatavuus sekä initaatioseremonioiden ja lapsiavioliittojen yhteys.

Yksi mielenkiintoinen asia, joka nousi pinnalle useammassakin ohjelmassa, koski vanhempien huolta nuorten asenteista. Monet vanhemmat soittivat lähetykseen ja kertoivat olevansa neuvottomia, kun nuoret itse pitävät aikaisia avioliittoja tavoiteltavina. Toisaalta on yleisesti tiedossa, että juuri vanhemmat toimivat yleensä lapsiavioliittojen järjestäjinä.

IMG_4600.JPG
Sambiassa lapsiavioliittojen määrä on maailman suurimpia. Noin 40 prosenttia 20-24-vuotiaista naisista on mennyt naimisiin alle 18-vuotiaana. EPWDA:n toiminta-alueella itäisessä provinssissa vastaava luku on yli 50 prosenttia.

Sambiassa myös kylä- ja heimopäälliköillä on paljon valtaa. Vaikka lapsiavioliitot ovatkin laittomia, elää maassa edelleen vahva perinne siitä, että tyttö on valmis morsiameksi murrosiän alettua. Olemme menossa ensi kuussa tekemään vielä yhden radio-ohjelman juuri näiden kyläpäälliköiden pariin. Tuleekin olemaan mielenkiintoista kuulla, miten he näkevät tämän ristiriidan kulttuuriperinteiden ja ihmisoikeuksien välillä.

Olivatpa syyt lapsiavioliittojen takana niin tai näin, vanhemmat ja viranomaiset ovat kuitenkin vastuussa siitä, että alaikäiset eivät solmi avioliittoja. Ja kyseiset radio-ohjelmat ovat myös omalta osaltaan osoittaneet, että työtä asenteiden muuttamiseksi tarvitaan Sambiassa edelleen kipeästi.

Jenni kirjoittaa Kimppuun blogia Sambiasta, missä hän tekee vapaaehtoistyötä HYYn tukeman hankkeen parissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s