Rauhanvaatimus Syyrian puolesta tarvitsee jokaista

Teksti: Marianna Tuokkola
Kansikuva: Elina Tuomi

HYYn kehitysyhteistyövaliokunta osallistui YK:n päivänä maanantaina 24.10.2016 Save Syria -rauhanmarssiin vaatimaan ja tukemaan rauhaa Syyriaan.  Helsingissä järjestetyllä rauhanmarssilla vaadittiin yhdessä tuhansien ihmisten kanssa Syyrian sodan lopettamista.

Syyrian tilanne on ollut pitkään täysin sietämätön: sota on kestänyt yli viisi vuotta, siinä on kuollut yli 400 000 ihmistä ja yli puolet Syyrian väestöstä on joutunut pakenemaan. Sodassa tapetaan siviilejä summittaisesti ja tahallisesti, eikä sodankäynnin sääntöjä noudateta.

kuvateksti-hyyn-kehy-valiokuntalaisia-rauhanmarssilla
HYYn kehitysyhteistyövaliokunta osallistui Save Syria -rauhanmarssiin.

Helsingissä järjestetyn rauhanmarssin viesti ja vaatimus oli, että sodalle on löydettävä rauhanomainen ratkaisu ja osapuolet on saatava neuvottelemaan. Kansainvälisen yhteisön on puututtava sotaan, hiljaisuuden on loputtava.

Rauhanmarssilla esitettiin myös Suomelle selkeä vaatimus: Suomen hallituksen on tehtävä kaikkensa rauhan edistämiseksi ja hädänalaisia on autettava ottamalla enemmän kiintiöpakolaisia Syyriasta.

Rauhanmarssiin osallistui noin 3000 ihmistä. Mukaan oli lähtenyt lähes sata toimijaa: järjestöjä, yhdistyksiä, yhteisöjä ja yrityksiä. Marssi lähti Rautatientorilta ja päättyi Senaatintorille, jossa Tuomiokirkon portaille muodostettiin jättimäinen rauhanmerkki ihmisistä ja kynttilöistä.

”Sotimisen ja tappamisen voi lopettaa jopa päivässä, jos siihen vain on poliittista halua”, kiteytti Senaatintorilla puhunut Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius tapahtuman tärkeyden.

Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta painotti puheessaan sitä, miten kestämätön tilanne Syyriassa on; Suomi voi ja sen tulee kantaa vastuunsa tilanteesta nostamalla pakolaiskiintiötä välittömästi.

save-syria-banneri

Save Syria on osoitus siitä, että yksittäiset kansalaiset yhdessä voivat vaikuttaa asioihin ja saada muutosta aikaan. Syyrian sodan kaltaisten erittäin monimutkaisten, vaikeiden ja omasta arjesta kaukaisten asioiden kohdalla voimattomuuden tunne voi olla hallitseva. Epätoivo saattaa iskeä, koska ei voida varmasti tietää, miten tällaiset tapahtumat vaikuttavat ja edistävät rauhaa. Varmasti voidaan kuitenkin tietää se, että hiljaa pysymällä ei muutosta saada aikaiseksi.

Save Syria oli yksittäisistä ihmisistä koostuneen joukon järjestämä tapahtuma, jonka viesti näkyi ja kuului kauas – toivottavasti vielä pitkään. Viesti oli voimakas, koska niin moni tavallinen ihminen tarttui siihen ja tuli mukaan pitämään ääntä rauhan puolesta. Tämän takia yhteiskunnallinen aktiivisuus ja siihen kannustaminen on arvokasta jokaisen yksilön kohdalla. Jokainen voi puhua, kirjoittaa, kuvata tai somettaa Syyrian rauhan puolesta. Siviilejä voi auttaa jo nyt lahjoittamalla rahaa Syyriassa työtä tekeville järjestöille.

On tärkeää, ettei vaatimusta rauhasta unohdeta tapahtuman jälkeen. Tämä riippuu siitä, miten aktiivisesti ihmiset muistuttavat siitä toisilleen ja eteenpäin. Mahdollisuus muutokseen on, kun sitä vaaditaan väsymättä.

Liity mukaan levittämään rauhan sanomaa ja seuraa Save Syria -rauhanliikettä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #Helsinki4Syria ja #SaveSyria.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s