Fidelin ja Raúlin kanssa olemme aina vapaita?

Havannan eläväiset kadut, erikoinen arkkitehtuuri ja vanhat amerikanraudat. Sikari savuaa ja reggaeton raikaa. Kuuba on sosialistinen reliikki, kontrastien ja monenkirjavuuden maa. Vietin tammikuussa reilun 10 päivän kulttuuriloman Kuubassa, jossa historia on näkyvästi läsnä rakennuksissa, ihmisissä ja hyödykkeissä.

Teksti ja kuvat: Sini-Emilia Asikainen

2. Havannan kirjavaa arkkitehtuuria
Havannan kirjavaa arkkitehtuuria.

Havannan rakennuskanta on kirjavaa. 1500-luvun siirtomaa-ajan kartanot elävät sulassa sovussa vallankumousajan betonikerrostalojen kanssa. Siirtomaaherrojen kaikottua monen kartanon on annettu rapistua. On varsin tavallista nähdä hulppea ja huolellisesti entisöity arkkitehtuurin taidonnäyte köyhälistön ränsistyneiden talojen vieressä. 1960-luvulta peräisin oleva Yhdysvaltain kauppasaarto näkyy monin tavoin nykyarjessa.

Autokannassa näkyy, kuka on milloinkin ollut Kuuban kaveri. Suurin osa autoista on 1950-luvun amerikanrautoja ja vallankumousajan Ladoja. Uudemmat autot ovat lähinnä itäaasialaisia. Autoja on vähän, minkä vuoksi yleinen tapa liikkua on liftata pientä maksua vastaan niiden kyytiin, joilla auto on. Vaikka autoja on vähän, pakokaasun määrä Havannan isommilla kaduilla kirvelee silmiä ja tuntuu keuhkoissa. Autot ovat todella kalliita ja bensa lähes samanhintaista kuin Suomessa.

3. Kauppasaarto näkyy Kuuban autokannassa
Kuubalaista autokantaa.

Havannan parhaaksi mainostetun nelikerroksisen kauppakeskuksen kussakin kerroksessa on pari kolme puolityhjää liikettä, joista puolet on urheiluliikkeitä. Ylin kerros ei ole edes käytössä. Pohjakerroksen supermarketin hyllyt ovat surullisen tyhjät. Viinaa kaupassa kyllä riittää, etenkin paikallista rommia, mutta muuten supermarketista saa vain säilykkeitä ja kuivamuonaa, josta suurin osa on Kiinasta tuotua. Ja tuontituotteet ovat kalliita. Supermarketin kassalla ihmettelemme, kun kassatyöntekijä avaa erään pahvipakkauksen ja alkaa laskea yksittäispakattuja muutaman cashew-pähkinän pusseja asiakkaalle. Tuntuu hassulta suomalaiselle, joka on tottunut ostamaan elintarvikepaketit kokonaisina.

4. Kauppasaarto vaikuttaa supermarkettien valikoimaan
Kauppasaarto vaikuttaa supermarkettien valikoimaan.

Omalaatuinen sosialistinen järjestelmä

Kuubassa kaikki saavat laadukkaan, ilmaisen terveydenhuollon sekä ilmaisen koulutuksen yliopistoa myöten. Kenenkään ei tarvitse nähdä nälkää – siitä valtio huolehtii ruokakortein. Sikareista ja pakokaasuista huolimatta kuubalaisten eliniänodote on hämmästyttävät 79 vuotta. Koulutuksessa ja työelämässä naiset ovat melko tasa-arvoisia miesten kanssa, mikä näkyy katukuvassakin. Esimerkiksi poliiseina näkyy yhtä lailla naisia kuin miehiäkin.

Kauppasaartoa lukuunottamatta Kuuba kuulostaa varsinaiselta unelmavaltiolta. Tästä voidaan kiittää vallankumouksen sankareita, jotka taistelivat lopettaakseen sorron ja eriarvoisuuden. Vallankumoukselliset Che Guevara ja Fidel Castro, sekä 1800-luvun lopulla vaikuttanut itsenäisyyden apostoli José Martí, ovat suuria kansallissankareita, joiden kuvilta ei voi Kuubassa välttyä. Con Fídel y Raul seremos síempre líbres kuten Jose Martin museon taulussa lukee.

5. Kansallissankarit ovat näkyviä Kuubassa. Kuva Trinidadista.
Kansallissankarit ovat näkyviä Kuubassa.
6. Kansallissankarit ovat näkyviä Kuubassa. Havannan Vallankumousaukio
Havannan vallankumousaukio.

Neuvostoliiton romahdettua Kuuba joutui syvään lamaan, mikä pakotti kehittämään taloutta. Fidel Castro hyväksyi dollarien käytön paikallisen valuutan rinnalle taloutta buustatakseen. Vuonna 2004 ne korvattiin vaihdettavilla pesoilla, jotka ovat dollariin sidottuina 25 kertaa arvokkaampia kuin paikalliset pesot. Ne oli alun perin tarkoitettu kansainväliseen kauppaan, mutta nykyään suuri osa tuotteista on ostettavissa vain niillä. Koska turismin parissa työskentelevät saavat osan tuloistaan vaihdettavissa pesoissa, heistä on tullut uusi, etuoikeutettu keskiluokka. Sen sijaan esimerkiksi lääkärit ja opettajat saavat koko palkkansa paikallisissa pesoissa ja ovat täten huomattavasti huonotuloisempia.

Kuuba on avautunut ja maassa on tehty lukuisia taloudellisia ja sosiaalisia muutoksia sen jälkeen kun Raúl Castro astui puikkoihin. Kapitalistinen tehokkuus loistaa kuitenkin poissaolollaan. Valtion omistamissa ravintoloissa tarjoilijoiden työpanos ei aina huimaa päätä. Kadulla saattaa nähdä yhden kuubalaisen lakaisevan katua neljän katsellessa vierestä. Eittämättä kaikki saavat silti palkkaa. Havannan lentokentällä ennen koneeseen nousua yksi työntekijä tarkistaa passit, hänen jälkeensä toinen skannaaa lipun QR-koodin ja kolmas repäisee lipun kahtia.

7. Montako kuubalaista tarvitaan pitämään hedelmäkojua
Montako kuubalaista tarvitaan pitämään hedelmäkojua?

Kuubassa media toimii valtion alaisena, mikä tarkoittaa vallankumouksen edistämistä – ja ikävistä asioista vaikenemista. Kuuban pääsanomalehden Granman joulukuun numerossa on seitsemän sivua, joista kaksi on omistettu historialle. Kansan todellista mielipidettä voi vain arvailla, sillä vaikka Fidel aikoinaan puhui demokratian ja kansalaisoikeuksien puolesta, ilmaisunvapautta maassa ei ole. Kulttuurimaantieteilijä Pauliina Raennon sanoin vain oikeamieliset hyväksytään ”Kuuban kansan täysivaltaisiksi jäseniksi”. Kuuba on tunnettu poliittisista vangeistaan, ja useat tahot ovat tuominneet maan ihmisoikeusloukkaukset. Tottelemme opaskirjoja emmekä kysele paikallisilta politiikasta.

8.

Kuuba on erittäin mielenkiintoinen ja näkemisen arvoinen maa, vaikka itse ehdinkin tutustua vain Havannaan ja pieneen Trinidadiin. On mielenkiintoista nähdä, miten Kuuba tulee kehittymään nyt kun Fidel Castro on kuollut. Raúl Castrokaan ei 85-vuotiaana tule enää vuosikymmeniä hallitsemaan. Kuka tulee olemaan seuraava Kuuban kansan sankari?

 

Kirjoittajan Kuuba-tietämystä auttoi kartuttamaan Pauliina Raennon teos Kuuba: maa, kansa, yhteiskunta (2011).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s