Matalan kynnyksen Agenda 2030

Uudet kestävän kehityksen tavoitteet ovat tavallisen tallaajankin silmien alla. Pienistä puroista syntyy suuri asennemuutosten virta ja jokaisella on mahdollisuus kokea saavansa jotain konkreettista aikaan. Kimppu antaa muutamia täsmävinkkejä.

Teksti: Heidi Kouvo
Kuvat: Ben White (Unsplash) ja YK

Maapallon käsillä olevia hetkiä on monessa yhteydessä kutsuttu kriittisiksi. Liioittelua tässä ei ole pisaraakaan; seuraavan kymmenen vuoden aikana – joka on maapallon elinkaaresta vain pikakelattu silmänräpäys – tehtävät päätökset näyttävät vahvasti suunnan seuraavien vuosisatojen elinolosuhteille.

Kehityskysymyksistä, tai totuudenmukaisemmin ilmaistuna omasta tulevaisuudestaan, kiinnostuneella on helposti toimettoman sivustaseuraajan olo. Maapallo matkaa kohti turmiota, eivätkä valtaapitävät kohauttele kuin olkapäitään.

Vuosi 2016 oli maapallolle askel kohti mahdollisuutta. Tämän toivon pilkahduksen antoi YK:n uusi voimaan astunut kestävän kehityksen ohjelma Agenda 2030, joka tarjoaa uudelleenjäsenneltyjä tavoitteita akuutteihin globaaleihin haasteisiin vastaamiseksi. Ohjelma on ensi kertaa universaalisti sitova tarkoittaen, että vauraan pohjoisen vastuuseen tavoitteiden saavuttamisesta on viimein herätty.

Olisi itsensä huijaamista väittää, että yksilötasolla tehtävät valinnat pelastaisivat maailman. Silti haluan kannustaa kaikkia vastuullisuuteen; pienistä puroista syntyy suuri asennemuutosten virta, ja monia valinnan mahdollisuuksia on jo tarjolla nenämme edessä tarjottimella. Jokaisella on mahdollisuus kokea saavansa jotain konkreettista aikaan kuulumatta mihinkään isoon organisaatioon.

Olenkin YK:n 2030-tavoitteiden hengessä poiminut yhteensä 17 kategorian tavoitelistalta seitsemän kohtaa, joita voi jollain menestyksellä soveltaa ruohonjuuritasolle. Koko lista Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteista alakohtineen kannattaa käydä lukemassa esimerkiksi YK:n sivuilta.

 

Upotuskuva

EI NÄLKÄÄ

Nälän poistaminen tähtää niin ruokaturvan ja kestävän maatalouden edistämiseen kuin ravitsemuksen parantamiseen.

Erilaiset sertifikaatit luomusta reiluun kauppaan ovet olleet käytössä jo niin kauan, etteivät enää esittelyjä kaipaa. Sertifioitujen tuotteiden suosimisen lisäksi on hyvä suunnitella syömisensä ruokahävikin minimoimiseksi ja liittyä vaikkapa lähiruokapiiriin. Esimerkiksi REKO-ruokarenkaita pyörii Suomessa jo pitkälle toista sataa.

EDULLISTA JA PUHDASTA ENERGIAA

Tavoitteen pyrkimyksenä on kasvattaa merkittävästi uusiutuvan energian osuutta ja vauhdittaa energiatehokkuuden nousua.

Sähkön säästäväisen käytön lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota energian tuotantomuotoihin. Vaihda siis kestävämpään ja ympäristömerkittyyn ekosähköön tai hanki oma nimikkopaneeli Kivikon uudesta aurinkovoimalasta!

IHMISARVOISTA TYÖTÄ JA TALOUSKASVUA

Kestävä talouskasvu sekä täysi ja tuottava työllisyys ovat edellytyksiä mielekkäälle ihmistoiminnalle.

Työllistyvyyden edistämisessä ja innovatiivisten työpaikkojen luomisessa voi olla avuksi esimerkiksi ottamalla osaa yhteisö- tai joukkorahoitusprojekteihin kuten Mesenaatin kampanjoihin.

KESTÄVÄT KAUPUNGIT JA YHTEISÖT

Asumisen ja elämisen tulee olla kaikille turvallista ja kestävää, tapahtuipa se sitten suurkaupungissa tai pienemmässä asuinyhdyskunnassa.

Turvallisuuteen, terveellisyyteen ja kestävyyteen vaikuttaa yhtäaikaisesti liikkuminen. Kyseenalaista siis omasi. Kaupungeissa liikkuminen julkisilla tai omin lihasvoimin on koko ajan näppärämpää ja joustavampaa, kun teknologia tuo ulottuvillemme uusia appeja. Katso live-kartalta missä vakiobussisi luuraa. Tai miten olisi kaupunkipyörä tai kimppataksi?

VASTUULLISTA KULUTTAMISTA

Tuotantoketjuissa on paljon varaa parantamiselle. Kulutustapojen muuttaminen kestävämmäksi voi antaa painetta ja kimmokkeen myös tuotantotapojen muuttamiselle.

Erilaisilla eettisesti valmistettujen tuotteiden putiikeilla on oma paikkansa, mutta kaikkein parasta on kuitenkin vähentää kuluttamista yleisesti. Omaa ekologista jalanjälkeään voi mitata laskurilla ja monien tuotteiden eettisyyttä mitata älypuhelinsovelluksilla, esimerkkinä Cosmethics. Kuluttajaliitto on tehnyt hyvän työn ja koonnut yleistajuista lukemista eettisestä kuluttamisesta lisää pohdiskelun pontta kaipaavalle.

RAUHAA JA OIKEUDENMUKAISUUTTA

Pyrkimys rauhanomaisten yhteiskuntien luomiselle on akuutti ja vastuulliset, läpinäkyvät instituutiot pystyvät ajamaan asiaa.

Tähän ei ole yksilöille tarjolla rauhaa napin painalluksella tuovia appeja tai muita hilavitkuttimia. On kuitenkin täysin ilmaista ajatella. Empatiaa voi kehittää ja henkistä pääomaa laittaa kiertoon. Solidaarisuus on naurun lailla tarttuva avu. Muille on helpompi olla esimerkkinä, kun oma mieli on ensin ojennuksessa. Esimerkiksi meditaatio on kokeilun arvoinen työkalu sisäisen myrskyn laannuttamiseksi.

YHTEISTYÖ JA KUMPPANUUS

Universaalien tavoitteiden toteuttaminen vaatii globaalia kumppanuutta niin rahoituksen, teknologian, kaupan kuin tiedonkulun osalta.

Vaikka varsinaiseen vuoropuheluun ei valtamerten taakse näillä keinoin pääsekään, on omia resursseja mahdollista mobilisoida aineettomissa ja eettisissä muodoissa. Itseään puhuttelevimman lahjoituskohteen voi valita vaikkapa Kepan eettisten lahjojen listalta.

Agenda 2030 -aihetta käsittelee myös Roosa Kontiokarin Kimppuun kirjoittama juttu ”Meidän kaikkien agenda”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s