Miniblogi 5/5: Oikeus elää, mutta ei oikeutta hyvään elämään

Teksti ja kuvat: Kimpun entinen päätoimittaja

Uskonnollisista syistä Namibian koulujen opetussuunnitelmaan ei kuulu seksuaalikasvatusta. Lapsien toivotaan säästävän itseään avioliittoa varten. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, ja teiniraskauksien määrä on Namibiassa korkea. Pelkästään vuonna 2013 teiniraskauksia oli 46 000.

Estherin* äidiltäkin jäi kondomin käyttö poikaystävänsä kanssa, ja hän tuli ensimmäisen kerran raskaaksi kolmetoistavuotiaana. Kaupanpäälliseksi hän sai HIV-tartunnan.

Estherin äiti harkitsi abortin tekoa. Se on Namibiassa laitonta, mutta laittomia abortteja tehdään kuitenkin vuosittain tuhansia. Koska laittomiin abortteihin sisältyy vakavia terveysriskejä, on abortin laillistaminen palannut julkiseen keskusteluun.

Abortin laillistaminen kohtaa silti voimakasta vastustusta erityisesti uskonnollisista syistä. Keskusteluissa puolustetaan sikiön ja lapsen oikeutta elämään. Abortin teko on leimattu synniksi, murhaksi ja teoksi Jumalan tahtoa vastaan.

Estherin äitiä pelotti laittoman abortin mahdolliset seuraukset, ja hän päätti pitää lapsen. Lapsen saatuaan hän joutui jättämään koulun kesken. Teiniraskaudet ovatkin yksi suurimmista syistä tyttöjen koulutien keskeytymiseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Namibiassa ei ole tavatonta, että lapsen biologinen isä ei kanna vastuuta avioliiton ulkopuolella syntyneistä ei-toivotuista lapsista. Mutta onneksi Estherin äidin poikaystävä ei häipynyt kuvioista, vaan jäi tukemaan pienen lapsen elämän alkua. Niin nuoreen perheeseen syntyi Estherin isosisko, ja Estherkin muutaman vuoden kuluttua.

Vaikka raha ja ruoka olivat tiukassa, lapset asuivat vanhempien luona ja heistä pystyttiin pitämään huolta. Monet vähävaraiset vanhemmat joutuvat lähettämään lapset sukulaisille asumaan. Epätoivoisimmat äidit jättävät lapsen kapaloissa kirkon portaille tai hukuttavat jokeen. Vuonna 2008 Windhoekin viemäreistä löytyi 13 vastasyntynyttä vauvaa päivässä.

Valitettavasti Estherin vanhemmat menehtyivät lasten vielä ollessa pieniä. Esther kertoo, että heidän kuolemansa jälkeen siskokset asuivat kahdestaan kadulla. Kadulla asui myös paljon muita lapsia, sillä orpokodissa ei ole kaikille tilaa. Toisaalta kaikki lapset eivät edes halua muuttaa orpokotiin asumaan. Jotkut eivät halua vaihtaa kadulla elämisen vapautta orpokodin rutiineihin ja sääntöihin. Kadulla osa lapsista kerjäsi tai varasteli. Osa myi itseään pystyäkseen ostamaan huumeita.

Kun Estherin isosisko kuoli kadulla nälkään, Esther meni kirkkoon ja pääsi sitä kautta orpokotiin asumaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Orpokodissa on turvallista. Siellä saa ruokaa ja suojaa, ja lasten on mahdollista käydä koulussa. Mutta työntekijöitä on vähän, ja aikuisilta saa vain harvoin huomiota, tukea ja hellyyttä. Tiettyjä sääntöjä on noudatettava, mutta muuten lapset kasvavat keskenään kuin villikissat konsanaan.

”Aiemmin lapsia adoptoitiin paljonkin, mutta ei enää”, orpokodin työntekijä kertoo. Kansainvälinen adoptio-oikeus kiellettiin sen jälkeen, kun kohu Etelä-Afrikkaan adoptoiduista lapsista tuli julki. Kävi ilmi, että adoptoidut lapset päätyivät lapsipornon uhreiksi. Namibialaisilla on oikeus adoptoida lapsia orpokodista, mutta näin käy vain harvoin.

Estherin ja hänen vanhempiensa kohdalla on havaittavissa vyyhti toisiinsa liittyviä yhteiskunnallisia ongelmia: HIV:n leviäminen, teiniraskauksien, laittomattien aborttien, kadulla asuvien, hylättyjen ja orpolapsien määrä sekä köyhyyden periytyminen.

Aborttia, seksuaalikasvatusta ja adoptio-oikeutta koskevat poliittiset päätökset eivät aina tunnu hellittävän vaan pikemminkin vauhdittavan näitä ongelmia. Uskonnollisilla argumenteilla puolustetaan lasten oikeutta elämään, mutta samalla unohdetaan puolustaa muita arvoja – naisten ja lasten oikeutta hyvään elämään.

* Estherin nimi on vaihdettu. Hän on viisivuotias tyttö, joka asuu orpokodissa Katuturassa, Windhoekin slummialueella. Hänen vanhempansa kuolivat hänen ollessa pieni, ja hän asui siskonsa kanssa kadulla, kunnes sisko kuoli nälkään. Muu kerrottu hänen vanhemmistaan on fiktiota.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s