Maailma kartalle mapathoneilla

Muisteletko koskaan aikaa ennen älypuhelimia, ja mietit, miten olet ikinä löytänyt perille ilman Google Mapsia tai navigaattoria? Nuo nykyään korvaamattomilta tuntuvat apuvälineet ovat keskeisiä myös kehitysyhteistyöprojekteissa ja erityisesti humanitaarisen kriisin iskiessä.

Teksti: Johanna Hakanen
Kuva: OpenStreetMap

Vaikka tekniset apuvälineet löytyvätkin jo valtaosalta avustusjärjestöistä, on ongelmaksi noussut itse karttojen puute. Etenkin kehittyvien maiden maaseutualueet ovat monin paikoin täysin kartoittamattomia, mikä hidastaa avustustoimien perille pääsyä ja voi pahimmillaan johtaa jopa siihen, ettei kaikkia avuntarvitsijoita paikanneta. Toisinaan taas olemassa olevien karttojen käyttökelvottomuuden aiheuttaa luonnononnettomuus. Onnettomuudet voivat tuhota alueita niin pahasti, ettei kartoista ole enää juuri hyötyä, kun tien kohdalla onkin maanvyöryn jäljiltä kiviröykkiö tai tulva on jättänyt kokonaisen kylän alleen.

Suurempikin yleisö alkoi vähitellen heräämään näihin ongelmiin vuoden 2010 tuhoisan Haitin maanjäristyksen aikoihin. Tuolloin perustettiin HOT, eli Humanitarian OpenStreetMap Team. Katastrofin iskettyä HOT kerää vapaaehtoiset ympäri maailmaa yhteen tekemään kriisialueista digitaalisia karttoja, joita paikalla olevat avustusjärjestöt ja muut toimijat voivat hyödyntää ilmaiseksi.

Karttoja tarvitaan hyvin monenlaisilla alueilla, ja vaikka työhön osallistuvien määrä on kasvanut, uusia käsiä tarvitaan auttamaan jatkuvasti. Karttojen tekeminen on hauskaa, helppoa ja koukuttavaa. Digitoida voi vaikka kotisohvalta käsin, koska kartat piirretään ensin satelliittikuvien perusteella, minkä jälkeen esimerkiksi alueen paremmin tuntevat voivat validoida työn tai korjata mahdollisia virheitä.

Jos haluat päästä tutustumaan aiheeseen ja kokeilemaan tätä konkreettisen auttamisen keinoa myös itse, tule mukaan HYY:n Kehitysyhteistyöviikon Mapathoniin! Mapathon järjestetään 23.10. klo 17 alkaen Sparressa Uudella Ylioppilastalolla. Mapathonin osallistujamäärä on rajattu, joten ilmoittauduthan etukäteen täällä. Tarkemmat tiedot löydät Facebookista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s