Kohti krääsätöntä joulua

andrew-neel-48762
Kuva: Andrew Neel (Unsplash)

Teksti: Ella Lautaniemi
Joulun alla, tai oikeastaan jo hyvissä ajoin syksyllä, vähitellen kasvava mainostulva muistuttaa juhlapyhien lähestymisestä. Joululahjoja suunnittelevalle tuputetaan niin pehmeää kuin kovaakin pakettia ja lapsiperheiden postiluukuista tipahtelee kilpaa lelukauppojen mainoslehtiä.

Viime vuosina joululahjamarkkinoille on noussut tavaroiden ohelle kuitenkin enenevässä määrin niin kutsuttuja aineettomia vaihtoehtoja. Leffaliput ovat jo perinteinen joululahja ja niiden ohella läheistä voi muistaa esimerkiksi erilaisilla elämyksillä. HSY on koonnut jätteen vähentämistä edistääkseen lukuisia hyviä ideoita aineettomista lahjoista osoitteeseen annajotainmuuta.fi.

Lisäksi moni järjestö tarjoaa ihmisille mahdollisuutta muistaa läheisiään jouluna erilaisilla hyväntekeväisyyslahjoilla, joiden mainoksia voi bongata niin bussipysäkeillä kuin sosiaalisessa mediassakin. Järjestöjen tarjoamista vaihtoehtoisista joululahjoista Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainen Lahja on saanut paljon näkyvyyttä jo vuosia, mutta vähitellen monet muutkin järjestöt ovat tarttuneet kampanjoinnissaan joulunaikaan.

Esimerkiksi Suomen Somalia-verkosto kerää joulun alla varoja viedäkseen suomalaista neuvolajärjestelmää maailmalle. Solidaarisuus puolestaan muistuttaa juhlapyhien olevan valitettavasti yleistä aikaa tyttöjen ympärileikkauksille ja kehottaa lahjoittamaan silpomisen vastaiseen työhön. Plan International on kehittänyt joulukalenterin, joka kannustaa lahjoittamaan korostamalla tyttöjen oikeuksiin vaikuttavia asioita. Suomen Punaisen Ristin Hyvä Joulumieli -keräys tukee vähävaraisia lapsiperheitä kotimaassa ja Käymäläseura Huussi tarjoaa mahdollisuuden edistää hygieniaa kehittyvissä maissa lahjoittamalla esimerkiksi käsienpesumahdollisuuden lapselle tai kuivakäymälän kokonaisen koulun käyttöön.

Aineettomien joululahjojen hankkimisesta kiinnostuneelle onkin tarjolla jo melkein liian monenlaista vaihtoehtoa: miten tässä siis enää osaa edes valita? Toisaalta järjestöjen ja aineettomien lahjojen moninaisuus mahdollistaa myös sen, että hyvää tekevän joululahjan valinnalla voi osoittaa huomioineensa myös lahjan saajan: tuoreille vanhemmille sopii vaikka lahjoitus neuvolatyön edistämiseen Somaliassa, kun taas käymälän siivousvälineiden suuruinen lahjoitus on hauska tapa vihjata kämppäkaverille siivoamiseen osallistumisesta.

Myös HYY:n kehitysyhteistyövaliokunta on lähtenyt kampanjoimaan tänä jouluna Huomisen juhlapöytä -kampanjan merkeissä. Kampanja kannustaa lähettämään jouluterveiset sähköisesti perinteisten paperisten joulukorttien sijaan ja lahjoittamaan joulukorttibudjetin ilmastotyölle Bangladeshissa. Sähköinen joulutervehdys kulkee perille tarjoamamme kuvan kautta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai sähköpostilla. Toisaalta erilaisen joulutervehdyksen voi toki välittää vaikka puhelinsoitolla: perinteisen joulukortin postittamisen sijaan soitto sukulaisille ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen tukeminen tuo takuulla hyvää joulumieltä ja vaikuttaa myös juhlapyhien jälkeenkin.

Kaikki Kimpun lukijat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan valiokuntamme Huomisen juhlapöytä -kampanjaan. Toki myös minkä tahansa kehy-sektorin toimijan tukeminen tarjolla olevien aineettomien joululahjojen kautta on kannustettava teko.

Kimppu haluaakin toivottaa kaikille lukijoille stressitöntä ja krääsätöntä joulunaikaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s