Runoilija, joka ravisutti saudimaailmaa

THE-POETESS_01

Teksti: Edna Huotari

Stefanie Brockhausin ja Andreas Wolffin dokumentti The Poetess kertoo runoilija Hissa Hilalin tarinan. Hilal tuli tunnetuksi perinteisestä kykyjenetsintäkilpailusta Million’s Poet, jossa tuomarit ja katsojat päättävät jatkoon menijät ja lopulta kruunataan voittaja. Osallistujat kilpailevat siitä, kuka taitaa parhaiten monissa arabimaissa suositun nabati-runouden.

Ohjelmassa esitetty runo “Fatwojen kaaos” nostaa Hissa Hilalin maailmanlaajuiseksi uutisaiheeksi. Mieleenpainuvassa esityksessä Hilal lausuu kylmän rauhallisesti runonsa, jossa hän nimittää fatwoja laittomiksi. Fatwa tarkoittaa uskonnollista lausumaa, jonka uskonoppinut voi lähettää sitä tarvitsevalle. Hilalin mukaan uskonoppineet muftit ovat kykeneviä hirviömäisiin tekoihin. Tuomarit kiittelevät Hilalin rohkeutta, jonka myötä esiintymisestä tulee viraalihitti, johon tarttuvat niin The Independent kuin BBC:kin.

Tarina on samalla katsaus Saudi-Arabian historiaan, minkä täydellisen muutoksen Hilal on elämänsä aikana kokenut. Beduiiniperheeseen syntynyt Hilal muutti perheensä kanssa Riadiin hänen ollessaan alle viiden ja todisti, kuinka perheen isoisä joutui luopumaan perinteisestä kamelin karjauksesta poikien siirtyessä sotilasurille.

Dokumentissa Hissa Hilal kuvailee myös, kuinka naisten asema Saudi-Arabiassa on muuttunut radikaalisti. Aavikolla eläneet beduiininaiset olivat yhtä vapaita kuin miehetkin, ja he peittivät kasvonsa vain käytännöllisistä syistä. Pelkkä kaupungistuminen ei kuitenkaan riitä selittämään Saudi-Arabian tiukentunutta otetta naisten oikeuksista. Hilal kuvailee 1970-lukua vielä taiteiden ja kulttuurin kukoistuksen ajaksi, joka päättyi vuonna 1979 ekstremisti Juhayman al-Otaybin joukkojen vallatessa Mekan suuren moskeijan kahdeksi viikoksi. Moskeijan valtauksen jälkeen Saudi-Arabian valtaapitävät myöntyivät useisiin ekstremistien toiveisiin välttääkseen vastaavanlaiset konfliktit tulevaisuudessa. 1980-luvulta lähtien naisten elintila Saudi-Arabiassa on Hilalin mukaan jatkuvasti pienentynyt.

Fuzuli_Divan
Nabati-runo (Kuva: Wikipedia)

Fatwojen kritisointi saattoi tehdä Hilalista kansainvälisen sensaation, mutta on selvää, että Hilal on omaa luokkaansa myös runoilijana. Hän on äärimmäisen karismaattinen henkilö ja dokumentti antaa tilaa myös hänen positiivisille kokemuksilleen: Hilal kertoo sekä suloisista lapsuusmuistoistaan että runoilijan urastaan Million’s Poetin jälkeen. Dokumentti onnistuu kuvaamaan Hilalin elämää Saudi-Arabiassa sortumatta turhaan antagonismiin.  

Lopuksi Hilal kertoo, kuinka hänestä on tullut tärkeä symboli niillekin, joita Saudi-Arabian tiukat fatwat eivät kosketa. Monet muslimit Saudi-Arabian ulkopuolelta ovat kiitelleet Hilalia siitä, kuinka hän rikkoo stereotypioita niqabiin pukeutuvasta muslimista, jonka tulkitaan länsimaissa ekstremistinä tai terroristina. Stereotypioihin ja syrjintään kyllästyneet muslimit näkevät Hilalin osoituksena siitä, että hunnutettuja naisia ei tarvitse ”pelastaa” Sharia-laeilta, vaan he osaavat muuttaa yhteisöjään omilla ehdoillaan. Heiltä puuttuu ainoastaan yleisö, joka on valmis kuuntelemaan. Hissa Hilalille tämä yleisö löytyi tosi-tv:stä, ja onneksi löytyikin.

Stefanie Brockhausin ja Andreas Wolffin dokumentti The Poetess (2017) nähtiin Helsingin Docpoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla helmikuussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s