Millaista on nuorten elämä Malawissa?

nuoretpohtivattulevaisuutta
Kuva: Kerttu Auvinen

Teksti: Katri Nyyssönen

Malawissa on paljon nuoria: jopa 67 % väestöstä on alle 25-vuotiaita.  Nuorten malawilaisten elämissä on monia haasteita, kuten teiniraskaudet ja -avioliitot tai koulujen keskeytyminen esimerkiksi köyhyyden takia. Perheet saattavat painostaa etenkin tyttöjä naimisiin nuorena siinä toivossa, että aviomies tukisi tytön perhettä rahallisesti. Poikien taas saatetaan olettaa muuttavan Etelä-Afrikkaan töihin. Se ei kuitenkaan ole oikotie onneen, sillä palkat ovat pieniä ja siirtotyölaisiin suhtaudutaan usein karsaasti.

Malawin Punainen Risti tekee töitä nuorten voimaannuttamiseksi. Se tukee nuorisokerhoja, joissa nuoret oppivat taitoja, saavat mielekästä tekemistä sekä auttavat yhteisöjä, joissa nuoret asuvat. Kerhot muun muassa ylläpitävät puutarhoja, joiden tuotoilla ne rahoittavat toimintaansa. Nuoret auttavat haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, kuten orpoja tai vanhuksia. Tärkeä on myös nuorten tekemä valistustyö. He välittävät yhteisöihin tietoa draaman keinoin esimerkiksi perhesuunnittelusta tai HIV:n ja AIDS:n vaaroista.

Itse olen Suomen Punaisen Ristin (SPR) nuorisodelegaattina eteläisessä Malawissa Mangochin alueella. Työskentelen täällä tiimissä, jossa on lisäkseni toinen SPR:n nuorisodelegaatti sekä kaksi Malawin Punaisen Ristin nuorisovapaaehtoista.  Tehtävämme on tukea nuorisokerhojen toimintaa sekä Punaisen Ristin nuorisoaktiviteetteja, kuten esimerkiksi piirin nuorisojaoston toimintaa.

PunaisenRistinkoulutusnuorille
Kuva: Kerttu Auvinen

Olemme pitäneet nuorille koulutuksia eri aiheista, kuten itseluottamuksesta, sukupuolirooleista ja siitä, miten voi vastustaa perheiltä tai kavereilta tulevia odotuksia ja painostusta. Nuorten kokema painostus on aihe, jonka he ovat itse nostaneet esiin suurena haasteena: perheen taholta tulevaa painostusta koetaan esimerkiksi koulutuksen lopettamisesta, naimisiinmenosta tai muutosta Etelä-Afrikkaan, kaveripiiristä puolestaan alkoholin juonnin tai seurustelun aloittamisesta. Nuorisokerhojen vetäjien kanssa olemme puhuneet siitä, miten he voivat motivoida nuoria aktiivisesti toimintaan ja miten he Punaisen Ristin tuella voivat voimistaa nuorten ääntä yhteisöjen päätöksenteossa.

Työ on ollut todella antoisaa. On ollut upeaa tavata nuoria, joilla on tavoitteita elämässään ja halu työskennellä ahkerasti niiden saavuttamiseksi. Koska itse olen täällä vain muutaman kuukauden keikalla, en luultavasti koskaan saa tietää, miten näiden nuorten käy tulevaisuudessa. En voi muuta kuin toivoa, etteivät elämän kovat realiteetit, kuten köyhyys, täysin estä heidän unelmiensa toteutumista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s