Mitä? Transvallankumous! Milloin? NYT!

transvallankumous
Kuva: Vilma-Lotta Pajala

Teksti: Vilma-Lotta Pajala & Kara Martikainen

Perjantaina 23.3. ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tukijoineen toimitti vetoomuksen translain uudistamisesta pääministerin valtiosihteerille Paula Lehtomäelle. Vetoomuksen oli allekirjoittanut lähes 350 000 ihmistä ympäri maailman. Amnesty kysyykin, milloin myös Suomen päättäjät ymmärtävät tarpeen lakiuudistukselle?

Vetoomuksen tarkoituksena on nopeuttaa jo käynnissä olevaa lainsäädäntöprosessia. Amnestyn mukaan ”nykyinen translaki loukkaa ihmisten oikeutta sukupuolen itsemäärittelyyn tavalla, joka luo todellisen riskin heidän hyvinvoinnilleen”. Nykyinen järjestelmä loukkaa myös Suomen perustuslakia fyysisen vapauden ja itsemääräämisoikeuden kohdalla, sillä sukupuolen korjaamisen juridinen prosessi edellyttää lääketieteellisiä toimenpiteitä.  

Amnestyn lisäksi myös monet muut ihmisoikeus- ja sateenkaarijärjestöt ovat huomauttaneet, että Suomi on hyväksynyt kansainväliset ihmisoikeussuositukset, joiden mukaan sukupuolen juridisen vahvistamisen on oltava nopea, avoin, sujuva sekä ihmisten yksityisyyttä ja ihmisarvoa kunnioittava prosessi. Tällä hetkellä Suomen translaki ei näitä vaatimuksia täytä.

Vetoomuksen toimittaminen olikin osa queer-anarkistisen Pinkkimusta Helsinki -yhteisön maaliskuun loppupuolella järjestämää transpoliittista ”miten selvitä transfobisessa maailmassa” -teemaviikkoa. Viikon aikana muun muassa käsiteltiin seksuaalisuutta eri näkökulmista, järjestettiin työpaja viranomaisten kanssa selviämiseen sekä  vertaistapaaminen niille, jotka harkitsevat transprosessiin hakeutumista, ovat juuri sen alkutaipaleella tai ovat sen läpikäyneet. Tapahtumat olivat avoimia kaikille niin trans- kuin cis-ihmisille lukuun ottamatta “byrokratiapajaa” ja vertaistapaamisia. Viikko huipentui lauantaiseen Transvallankumous nyt! -mielenosoitukseen, jossa vaadittiin transihmisten oikeutta sukupuoleensa ja kehoonsa sekä itsemääräämisoikeutta.

Viikon tapahtumien ja mielenosoituksen tavoitteena oli sekä tuoda transkansa ja tukijansa yhteen, että herätellä päättäjiä ymmärtämään Suomen translain epäkohdat, jotka tiivistyivät eduskuntaan toimitetussa vetoomuksessa. Nykyisessä laissa juridisen sukupuolen muuttamiseen vaaditaan transdiagnoosi, 18 vuoden ikä, lisääntymiskyvyttömyys sekä Suomen kansalaisuus ja asuinpaikka maassa. Laissa lääkäreille on annettu mielenosoituksen tukijoiden mukaan liian suuri valta määrittää asiakkaansa sukupuolta ja sivuuttaa kokemus sukupuolesta. Erityisesti vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä loukkaa räikeästi ihmisoikeuksia.

Transpoliittisen toimintaviikon suurin saavutus olikin tapahtumillaan osoittaa, että ihmisen identiteetti, halut ja tarpeet eivät ole sidoksissa sukupuoleen. Opittiinhan se jo yläasteella: aivot ovat tärkein sukupuolielin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s