Maailmaa on liian vaikea ymmärtää

IMG_7179

Teksti: Johanna Metsänheimo

Sanotaan, että ihmisen sukupuutto alkaa sadan vuoden päästä, kun luonnonvarat on käytetty lähes kokonaan loppuun. Sitä ennen on keretty sotia. Paljon. Ja miljoonat ihmiset ovat paenneet kodeistaan mahdottomien elinolosuhteiden takia. Ehkä naistenkin asema on romahtanut, kun länsimaiset demokratiat ovat kääntyneet diktatuureiksi.

Ja mitä me teemme tänään? Instataan onnistuneesta kuntosalitreenistä.

Samaan aikaan, kun kohtaamme mitä suurempia ja käsittämättömämpiä kriisejä, sitä vähemmän meillä on resursseja käsitellä niitä.

Ei olekaan mikään yllätys, että lukion filosofian tunnilla oppilaat eivät enää osaa kuvitella utopistisia yhteiskuntia, tai edes vaihtoehtoisia nykyiselle. Sen sijaan toiveet paremmasta kiinnittyvät lähinnä yksityisiin tavoitteisiin, kuten parempaan elämänhallintaan tai downshiftaamiseen. Teppo Eskelinen kirjoittaa artikkelissaan, että henkilökohtaisten elämäprojektien korostumisen rinnalla vaihtoehtoisten yhteiskuntien pohtimiselle jää vähemmän tilaa.

Politiikan teoreetikko Iris Young toteaa kirjassaan Democracy and Inclusion, että vahva demokratia vaatii sekä yksityistä toimintaa, kansalaistoimintaa että poliittista toimintaa (associational activity). Yksityiseen toimintaan kuuluu periaatteessa mikä tahansa ihmisen omaan elämään liittyvä asia, harrastukset tai juhlat kavereiden kanssa. Kansalaistoiminta tarkoittaa vastaavasti ulospäin suuntautuvia puuhia, joiden tarkoituksena on saavuttaa jotain suurempaa yhteisöä varten. Ne eroavat yksityisistä myös siten, että ne ovat useimmiten avoimia kaikille, kun yksityisiin on ensin saatava kutsu. Ongelma Youngin mukaan yksityisessä toiminnassa on se, että liiallinen leffaseuran aktiivisuus vie aikaa ja energiaa yhteiskunnalliselta järjestäytymiseltä. Ihmiset voivat olla hyvinkin aktiivisia leffaryhmässään, ja samalla hätkähdyttävän tietämättömiä maailmasta leffafestareiden ulkopuolella.

Aikaisemmin samat joutilaat ihmiset, joilla on aikaa ja energiaa ryhtyä elämäntapaprojekteihin, olisivat ehkä kohdistaneet energiansa yhteisölliselle järjestäytymiselle jalkapäivän sijaan.

Tämän hetken kuumimmat elämäprojektitrendit eivät kuitenkaan pyöri harrastetoiminnan parissa, vaan ne ovat atomistuneet entisestään. Privaatti vapaa-ajan toiminta on kaventunut, kun älypuhelimet ja kuntosalit ovat vallanneet suuren siivun harrastuskentästä. Energia siirtyy entistä pienempään yksityiseen piiriin: parempi huominen syntyy oman, lähes täydellisen kehollisen kontrollin tavoittelusta. Tämä on melkoinen haaste demokraattiselle yhteiskunnalle, jossa pyrkimys on tuottaa päätöksiä koko kansakunnan voimin. Aikaisemmin samat joutilaat ihmiset, joilla on aikaa ja energiaa ryhtyä elämäntapaprojekteihin, olisivat ehkä kohdistaneet energiansa yhteisölliselle järjestäytymiselle jalkapäivän sijaan.

Me emme sen sijaan tunne välitöntä tarvetta muuttaa mitään muuta kuin ruokavalioitamme, eikä muuhun meitä kannustetakaan. Demokratian hienoimpia pyrkimyksiä on perinteisesti ollut se, että päätöksenteko on julkista, jolloin kansalaiset voivat missä vaiheessa tahansa huomioida päätöksentekijöiden tekemisiä. Valitettavasti tämänhetkinen eurooppalainen demokratia pyrkii lähinnä pitämään itseään pystyssä samanlaisena kuin ennenkin, eikä se tuo meille toivoa paremmasta. Populismin uhkaa vähätellään edelleen tarjoamalla sille bensaa: laajentamalla asiantuntijavaltaa. Rauhallisen teknoratisoitumisen keskellä peruskansalainen voikin viettää aikansa salilla hikoillen meditaatioapplikaatio kuulokkeissa.

Mutta haluammeko me sitä? Mitä sitten kun joku keksii hyödyntää sitä, ettemme osaa kyseenalaistaa vallitsevia rakenteita?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s