Brasilian tuleva presidentti uhkaa romuttaa ilmastotavoitteita

30547186967_e0b35e3edb_k
Kuva: Alessandro Dias

Jair Bolsonaro ihailee diktatuuria ja romuttaa ilmastopolitiikkaa.

Teksti: Kirsikka Manninen

Äärioikeistolaisesta Jair Bolsonarosta on tulossa Brasilian seuraava presidentti. 63-vuotias, entinen armeijan kapteeni Bolsonaro korvaa nykyisen presidentin Michel Temerin ensi vuoden alusta vuoteen 2022 saakka. tammikuun 1. päivänä ja toimii maan presidenttinä vuoteen 2022 saakka.

Bolsonaro tunnetaan hänen vihamielisistä kommenteistaan naisia ja vähemmistöjä kohtaan, taantumuksellisuudestaan ja avoimesta kaipuustaan takaisin sotilasdiktatuuriin. Persoonan takana seisovat lähes yhtä vihamieliset kannattajajoukot, jotka ovat hyökänneet niin toimittajien kuin vastapuolen äänestäjien kimppuun.

Bolsonaron äärimmäisyyttä on luonnehdittu läntisessä mediassa fasistikseksi, ja hänet nähdään vakavana uhkana demokratialle. Bolsonaron rääväsuisessa ja häikäilettömässä käytöksessä hän vetää vertoja vähintään Donald Trumpille.

Bolsonaron voittokulkua selittää se, että Brasilian syvin lama on kestänyt vuosikausia, ja monet kansalaiset ovat vajonneet takaisin köyhyyteen. Korruptio ja rikollisuus rehottaa ja ihmiset janoavat muutosta. Pitkään maata hallinneeseen vasemmistoon on petytty, joten toivoa etsitään nyt poliittisen kentän oikealta laidalta. Bolsonaro on toistuvasti luvannut kitkeä rikollisuuden ja lisätä talouskehitystä. Katolisessa ja pohjimmiltaan hyvin konservatiivisessa maassa Bolsonaron esittämät lupaukset resonoivat muutoksenkaipuisissa kansalaisissa.

Maailman keuhkoina tunnetut Amazonin sademetsät ovat suuressa vaarassa Bolsonaron valinnan jälkeen, ilmastokysymyksistä puhumattakaan. Tuleva presidentin aikeissa on irrottaa Brasilia Pariisin ilmastosopimuksesta sekä yksityistää Amazonin sademetsät yrityksien tarpeisiin ja liikenteelle. Hän on esimerkiksi esittänyt 870 kilometrin mittaisen valtatien tekemistä suojellun metsäalueen läpi.

Amazonin alkuperäisasukkaille ei ymmärrystä heru; Bolsonaron mukaan alkuperäisten asukkaiden pitää joko sopeutua tai kadota kokonaan maankamaralta.

Bolsonaron on kuvailtu elävän ekologisesti kestämättömässä illuusiossa, jossa ajatellaan sokeasti ainoastaan loputonta talouskasvua ja tunnutaan unohtavan kasvihuonepäästöt ja että öljy ja kaasu ovat uusiutumattomia luonnonvaroja.

Amazonin sademetsät toimivat tärkeinä hiilinieluina, jolloin massahakkuiden uhatessa, lukuisien ainutlaatuisten ekosysteemien ohella ilmakehä vaarantuu ja kasvihuoneilmiön vaikutus voimistuu. On selvää, että tätä hintaa tullaan maksamaan tulevaisuudessa kipeästi takaisin, jos Bolsonaron suunnitelmat Amazonin kannalta toteutuvat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s