Abilis –Suomalainen toimija kehitysmaiden vammaisille

Teksti: Katja Vis
Kuvat: Abiliksen kuva-arkisto

”Abilis tukee kaikista heikoimpia ja äärimmäisen köyhissä olosuhteissa olevia ihmisiä, kehitysmaiden vammaisia. Meillä on kahdenkymmenen vuoden kokemus kehitysmaaolosuhteista ja vammaisuudesta, sekä ammattitaitoinen henkilökunta. Olemme toimineet yli 80 maassa. Suomalaisen Abiliksen projektituella joka vuosi kymmenet tuhannet vammaiset ihmiset ovat päässeet toteuttamaan hankkeita, joihin heillä ei ilman ulkopuolista rahoitusta olisi mahdollisuuksia. Tämä on huikea määrä!”, kertoo Abiliksen toiminnanjohtaja Marjo Heinonen. 

Mosambikissa Abilis on tukenut lukutaitoprojektia liikuntavammaisille yksinhuoltajaäideille jotka eivät olleet koskaan käyneet koulua. Lukutaidon myötä naiset saivat itseluottamusta ja aloittivat käytettyjen vaatteiden myymisen. Tuloilla he pystyvät ostamaan parempaa ruokaa ja laittamaan lapsensa kouluun. 


Abiliksen projektitoiminta 

Abilis on rahoittanut vuosien aikana ammattiin tähtäävää koulutusta, tukenut pienimuotoista yritystoimintaa ja mahdollistanut viittomakielen opiskelun kuuroille. Mielenkiintoista Abiliksen projektituessa on se, että vammaiset henkilöt itse suunnittelevat ja toteuttavat kaikki projektit. He tuntevat oman maansa ja kulttuurinsa parhaiten ja tietävät minkälainen projekti on oikeasti tarpeellinen. Abiliksen projektit ovat yleensä lyhyitä ja hyvin konkreettisia. Keskimäärin yksi projekti kestää 1,5 vuotta. Abilis toimii projektien rahoittajana, tarjoaa tukea ja valvoo, että projektit saatetaan myös päätökseen. Tavoitteena on, että paikalliset vammaisjärjestöt pystyvät jatkossa kantamaan vastuuta itsestään ja omasta yhteisöstään. 

Abiliksen työntekijät Helsingin toimistolla matkustavat ja käyvät tutustumassa projektitoimintaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että noin viikon mittaisella matkalla käydään hyvin monessa projektissa – Jotkut projektit saattavat olla monen tunnin ajomatkan päässä keskellä ei mitään. Tiet saattavat olla todella huonossa kunnossa ja liikenne erilainen kuin mihin olemme tottuneet Suomessa. Tässä työssä tarvitaan aitoa kiinnostusta kehitysmaaolosuhteisiin, vammaisuuteen ja kykyä mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Päivät ovat hektisiä ja aikataulut ja -suunnitelmat saattavat muuttua päivän aikana montakin kertaa, mutta pääsääntöisesti matkat ovat hyvin suunniteltuja ja kohtaamiset vammaisten ihmisten kanssa sydäntälämmittäviä. 

Nepalin sokeat naiset pelaavat krikettiä 

”Nepalissa Abilis on arvostettu toimija. Olemme esimerkiksi rahoittaneet näkövammaisten naisten krikettijoukkueen toimintaa. Joukkue sai hiljattain kansainvälistä menestystä Pakistanissa. Näkövammaiset naiset ovat saaneet toisiltaan vertaistukea ja ovat toistensa ystäviä. Naiset kuulevat krikettipallon ja ovat oppineet harjaannuttamaan kuuloaistiaan entisestään”, kertoo Abiliksen nepalin ohjelmakoordinaattori Jaana Linna. 

Abilis lyhyesti
• Abiliksen valtiontuki vuonna 2019 on 1 950 000 Euroa
• Säätiön pääasiallinen rahoittaja on Suomen ulkoministeriö
• Työntekijöiden määrä Helsingin toimistolla 12
• Säätiö on perustettu 1998
• Keskimääräinen projektisumma on 7000–8000 euroa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s