”Parasta pitkään aikaan!” –vaikuttavaa vapaaehtoistyötä Taksvärkissä

Nepalin kyläkoulujen nuoret kohtaavat koulutiellään monia haasteita esimerkiksi hygienian ollessa kouluissa puutteellista. Taksvärkki ry:n kehitysyhteistyöhankkeessa Nepalissa kehitetään koulujen oppimisympäristöjä ja tuetaan nuorten omaa vaikuttamistyötä oppilaskunnissa. Suomessa Taksvärkki ry tekee monipuolista globaalikasvatustyötä ja nyt järjestö rekrytoi uusia globaalikasvatuksen kouluttajia ensi lukuvuodeksi.

Teksti: Aura Alarto 
Kuvat: Taksvärkki ry 

Taksvärkki ry on kansalaisjärjestö, joka edistää kehitysyhteistyöohjelmallaan kehittyvien maiden lasten ja nuorten ihmisoikeuksien toteutumista. Järjestö on perustettu jo vuonna 1967. Moni jo vuosikymmeniä sitten koulunsa käynyt suomalainen muistaakin osallistuneensa joskus Taksvärkki-päivään, jonka keräystuotot on käytetty kehitysyhteistyöhön. Keräystuoton lisäksi hankkeita rahoitetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyötuella. Taksvärkin kehitysyhteistyö tähtää nuorten oikeuksien ja yhteiskunnallisen osallisuuden vahvistamiseen. Hankkeiden toteutuksesta vastaavat paikalliset nuorisojärjestöt. Tällä hetkellä käynnissä on hanke kuudessa maassa: Nepalissa, Sambiassa, Malawissa, Keniassa, Guatemalassa ja Sierra Leonessa. 

Nepalin kyläkoulujen oppilaskuntien hallitusten jäseniä pohtimassa nuorten elämään vaikuttavia asioita.

Hyvinvointia ja vaikutusmahdollisuuksia Nepalin oppilaskuntien nuorille  

Taksvärkki ry tekee Nepalissa yhteistyötä kumppanijärjestönsä Environmental Camps for Conservation Awareness (ECCA) kanssa. Hankkeen tavoitteena on kehittää Nepalin kyläkouluja tukemalla oppilaskuntatoimintaa. Maaseudulla nuoret kohtaavat monia haasteita. Esimerkiksi monista kouluista ovat puuttuneet kunnolliset vessat, mikä on ollut yksi keskeinen syy tyttöjen koulunkäynnin keskeytymiselle etenkin kuukautisten ajaksi. Hankkeen keskiössä ovat nuoret ja heidän toimijuutensa tukeminen. Sen tavoitteena on muun muassa puhtaan juomaveden, kunnollisen sanitaation sekä turvallisen kouluympäristön varmistaminen. Samalla vahvistetaan oppilaskuntien ja muiden koulutoimijoiden välistä yhteistyötä kouluttamalla koulujen johtokuntia, opettajia ja vanhempainyhdistyksiä.  

Hanke Nepalissa alkoi vuonna 2016 ja sen jatkovaihe käynnistyi vuoden 2019 alussa. Jo tähän mennessä oppilaskunnat ovat kehittäneet koulujaan merkittävästi. Oppilaskuntien aktiivisuuden ja Taksvärkin tuen ansiosta osaan hankekouluista on esimerkiksi rakennettu erilliset vessat tytöille ja puhtaan juomaveden saatavuutta on kehitetty. Nuoret oppivat oppilaskuntatoiminnassa ja vaikuttamistyössä tärkeitä taitoja sekä oppivat tietoa puhtaan veden, hygienian ja ympäristön merkityksestä hyvinvoinnille. Esimerkiksi tyttöjen oikeutta koulutukseen edistetään kunnollisten käymälöiden lisäksi lisäämällä tyttöjen tietoutta ja valmiuksia huolehtia kuukautishygieniasta. Nuoret välittävät myös hankkeen myötä oppimaansa ympäristöasioihin ja terveyteen liittyvää tietoa ja hyviä käytäntöjä laajemmin yhteisöissään.  

Kiinnostaako vapaaehtoistyö nuorten parissa? Hae Taksvärkin globaalikasvatuksen kouluttajaksi! 

Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen kouluttajien koulutusviikonlopuissa muun muassa keskustellaan globaalikasvatuksesta ja kartutetaan pedagogista osaamista.

Taksvärkki ry arvostettu globaalikasvatuksen asiantuntijajärjestö Suomessa. Juuri nyt järjestö hakee vapaaehtoistyöntekijöitä ohjaamaan toiminnallisia työpajoja peruskouluihin ja toiselle asteelle. Esimerkiksi tänä lukuvuonna Taksvärkin kouluttajien ohjaamiin työpajoihin on päässyt osallistumaan jo 7500 oppilasta ja opiskelijaa.

Työpajoissa tutustutaan Nepalin nuorten arkeen ja käsitellään globaalia eriarvoisuutta sekä syrjintää. Työpajoissa Nepalin nuoret pääsevät ääneen ja jakavat tarinoitaan suomalaisten oppilaiden kanssa. Nuoret Nepalissa pohtivat muun muassa kiusaamista, opiskelua, päihteitä, tasa-arvoa, tulevaisuutta ja työllistymistä, jotka ovat kaikki myös nuoria Suomessa mietityttäviä aiheita.  Työpajoissa pureudutaankin nuorten hyvinvointiin ja vaikuttamiskeinoihin niin globaalisti kuin paikallisestikin ja sitä kautta vahvistetaan nuorten osallisuutta myös Suomessa.   

Helsinkiläinen Tiia Kostiainen on toiminut Taksvärkki ry:llä globaalikasvatuksen kouluttajana lukuvuoden 2018–2019. Monelle Taksvärkin vapaaehtoiselle yhtenä kimmokkeena hakea mukaan on ollut halu toimia itselle merkityksellisten yhteiskunnallisten asioiden puolesta. Näin on myös Tiian kohdalla. ”On ollut hienoa löytää Taksvärkin kaltainen järjestö, joka tekee kehitysyhteistyötä itselleni tärkeiden asioiden parissa: yhdenvertaisuus, lapsen oikeudet, tasa-arvo ja syrjinnän ehkäiseminen kun ovat lähellä sydäntäni. Tämä maapallo on meidän kaikkien yhteinen, minkä vuoksi pidän globaalikasvatuksen roolia ja merkitystä erittäin tärkeänä paremman tulevaisuuden ja yhteisen hyvän näkökulmasta”, kertoo Tiia. 

Globaalikasvatuksen kouluttajana toimiminen on esimerkiksi opettajaopiskelijalle myös oivallinen tapa kehittää omaa pedagogista osaamistaan ja verkostoitua koulujen kanssa. Kukin kouluttaja ohjaa lukuvuoden aikana vähintään seitsemän toiminnallista työpajaa eri ikäisille oppijoille, joten koulumaailma ja erilaisten ryhmien ohjaaminen tulevat tutuiksi.

Globaalikasvatuksen kouluttajana tutustuu muihin samoista asioista kiinnostuneisiin vapaaehtoisiin.

Taksvärkki ry tarjoaa vapaaehtoisilleen lukuvuoden mittaan laadukasta, maksutonta koulutusta muun muassa esiintymistaitoihin, lapsen oikeuksiin ja nuorten yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyen. Lukuvuoden aikana tutustuukin isoon joukkoon vapaaehtoisia ympäri Suomea. ”Meillä on todella upea vapaaehtoisten globaalikasvattajien verkosto ja on ollut mahtia tutustua uusiin tyyppeihin, joiden kanssa on mielenkiintoista jakaa kokemuksia sekä sparrailla ideoita ja ajatuksia. Parasta pitkään aikaan!” Tiia hehkuttaa. 

Haku Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen kouluttajaksi on nyt auki ja päättyy 31.5.  
Lue lisää osoitteesta https://www.taksvarkki.fi/yleinen/taksvarkki-ry-hakee-globaalikasvatuksen-kouluttajia 

Kirjoittaja työskentelee Taksvärkki ry:ssä globaalikasvatuksen aluekoordinaattorina. 

Tiiaa haastatteli Elina Tiensuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s