Hyvää e-hallintoa Bahrainissa?

Kuva: Freestocks / Unsplash

Teksti: Maija Koivistoinen

Demokratiavertailuissa heikosti pärjäävä Bahrain sijoittuu YK:n e-hallintovertailussa (E-Government Survey) sijalle 26 eli parhaimman 15 prosentin joukkoon. E-hallinnolla tarkoitetaan esimerkiksi julkishallinnon kansalaisilleen tarjoamia julkisia internetkanavia, kuten sähköisiä veropalveluita tai kansalaisaloitepalveluita. Samaan aikaan kun Bahrainissa hiljennetään muun muassa kansallista oppositiota, toisinajattelijoita sekä median edustajia, panostetaan e-hallinnon kehittämiseen. Yksi esimerkki Bahrainin edistyksellisyydestä tällä saralla on Tawasul-palvelu, joka tarjoaa kansalaisille mahdollisuuden tehdä valituksia ja ehdotuksia esimerkiksi ministeriöille ja muille yksiköille yhden nettisivun kautta.

YK on julkaissut sähköisen hallinnon eli e-hallinnon selvityksen (E-Government Survey) kymmenen kertaa vuosien 2001–2018 välisenä aikana. Selvityksessä jokainen YK:n jäsenvaltio saa luokituksen sen mukaan, millaisia ovat valtioiden valmiudet ja mahdollisuudet tarjota kansalaisilleen erilaisia e-hallinnon julkisia palveluita. E-hallinnon julkisia palveluita ovat muun muassa mahdollisuus hoitaa internetissä niin yritysten kuin yksityishenkilöiden vero- ja tulliasioita sekä terveysasioita. Myös esimerkiksi kansalaisvaikuttamiseen liittyvät sivut, kuten kansalaisaloitepalvelu sekä eri kanavat mielipiteenilmaisuun julkishallinnolle kuuluvat e-hallinnon alaisuuteen.

E-demokratian ja e-hallinnon kehitys on ollut vahvinta demokraattisissa valtioissa.

E-demokratian ja e-hallinnon kehitys on ollut vahvinta demokraattisissa valtioissa. Tähän sääntöön on kuitenkin poikkeuksia, joista yksi selkein ja mielenkiintoisin on Bahrain. Se sijoittuu V-Dem-demokratiaindeksissä sijalle 175 valtioiden demokratiatasoa tarkasteltaessa, mutta on YK:n vuoden 2018 E-Government Surveyssa sijalla 26 YK:n jäsenvaltioiden keskuudessa. Vertailun vuoksi, Suomi on sijalla 6 e-hallintoselvityksessä, ja sijoittuu Bahrainin kanssa samaan “erittäin korkealla tasolla e-hallinnon kehityksessä”-kategoriaan. Vastaavasti Suomi sijoittuu V-Demin demokratiavertailussa sijalle 11.

Tawasul-sovellus osallistaa kansalaisia Bahrainissa

YK:n e-hallinnon selvityksen vuoden 2018 raportin päätavoite oli selvittää, kuinka “– eri valtioiden hallitukset voivat käyttää e-hallintoa ja informaatioteknologioita rakentaakseen kestäviä yhteiskuntia.” (UN 2019). Yhtenä kestävän yhteiskunnan perustana voidaan nähdä kansalaisten mahdollisuudet tuoda mielipiteensä esiin. Bahrainissa hallinto tarjoaa kaksi pääasiallista tapaa kansalaisille vaikuttaa internetin välityksellä: e-hallituksen internetsivu, jossa voi jakaa ajatuksia sekä kansallinen Tawasul-sovellus, joka tarjoaa kansalaisille mahdollisuuden tehdä ehdotuksia ja valituksia.

Tawasul perustettiin vuonna 2014. Sen kautta Bahrainin asukkaat ja yritykset voivat yhden palvelun kautta saada vastauksia valituksiinsa tai ehdotuksiinsa esimerkiksi ministeriöiltä tai muilta hallinnon yksiköiltä. Palvelun ensimmäiset tilastot ovat vuodelta 2017, jolloin kansalaiset jättivät palveluun yhteensä 15 000 esitystä tai kysymystä. Tawasulin suosio on kasvanut muutamassa vuodessa valtavasti ja vuonna 2019 palveluun jätettyjen esitysten määrä oli jo 106 000. Näistä 95 % vastattiin valtionhallinnon toimesta määritellyn käsittelyajan puitteissa, mikä kertoo siitä, että kansalaiset saavat vastauksia kysymyksiinsä relevanteilta henkilöiltä. Tawasul tarjoaa myös mahdollisuuden siihen, että mikäli vastaus tai päätös ei ole tyydyttävä, voi kansalainen uudelleenavata tapauksensa käsittelyyn ensimmäisen vastauksen jälkeen. Tawasul onkin mielenkiintoinen esimerkki ’yhden luukun mallista’, jonka kautta kansalaiset voivat saada vastauksia kysymyksiinsä vierailematta monilla eri valtionhallinnon sivuilla.

Tawasulin suosio on kasvanut muutamassa vuodessa valtavasti ja vuonna 2019 palveluun jätettyjen esitysten määrä oli jo 106 000.

Hyvän e-hallinnon vaikutukset

Bahrain pärjää hyvin vertailussa e-hallinnon eri osa-alueilla. Näitä osa-alueita ovat esimerkiksi valtionhallinnon tarjoamat sähköiset palvelut, kansalaisten mahdollisuudet osallistua sähköisesti sekä kyberturvallisuus sähköisessä hallinnossa. E-hallinnon mainostaminen ja valtavirtaistaminen kansalaisten parissa on puolestaan huomattavasti keskiarvoa heikompaa Bahrainissa kuin muissa maissa. Vertailuissa lähes erinomaiselta näyttävä e-hallinto ei ehkä olekaan niin erinomaista, mikäli palvelut jäävät vajaakäytölle, kun valtionhallinto ei käytä resursseja niiden levittämiseen kansan keskuudessa.

Muun muassa kansalaisten vaikutusmahdollisuudet, luotettava byrokraattinen koneisto sekä oikeudenmukainen hallinto ovat demokratian kulmakiviä. Näistä kaikki eivät Bahrainissa täyty ja vahvimmissa arvioissa Bahrainia kuvaillaan jopa feikkidemokratiaksi, sillä maassa hiljennetään valtionhallinnon toimesta muun muassa kansallista oppositiota, toisinajattelijoita sekä median edustajia. Demokraattisessa valtiossa hyvän e-hallinnon vaikutukset demokratiaan ovat ilmeisen positiiviset, mutta epädemokraattisessa valtiossa yhtälö voi olla mutkikkaampi. Vaikka Bahrain pärjää hyvin e-hallintovertailuissa, on muistettava, että yksin se ei ratkaise valtion ongelmia ja pahimmassa tapauksessa se jopa häivyttää taustalla olevia, esimerkiksi sananvapauteen liittyviä, haasteita.

Demokraattisessa valtiossa hyvän e-hallinnon vaikutukset demokratiaan ovat ilmeisen positiiviset, mutta epädemokraattisessa valtiossa yhtälö voi olla mutkikkaampi.

Bahrainissa Tawasul on hyvä esimerkki palvelusta, joka kansalaisille levitessään voi sujuvoittaa arkea. Parhaimmillaan kattavat julkiset verkkoalustat ja -palvelut tarjoavatkin tietoa, parantavat elämänlaatua sekä tehostavat kaikkien kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksia. Kun valtionhallinnon tahtotila on oikea, voi hyvä e-hallinto parantaa valtion demokratian tasoa.

Seef, Bahrain. Kuva: Sonny Saguil / Unsplash

Lähteet:

Linde, J. & Karlsson, M. (2013). The Dictator’s New Clothes: The Relationship Between E-Participation and Quality of Government in Non-Democratic Regimes. International Journal of Public Administration, 36:4, 269-281.

UN (2019). United Nations E-Government Survey 2018, Gearing e-government to support transformation towards sustainable and resilient societies.

V-dem (2019). V-dem Democracy Report 2019.

Waseda University (2018). The 14th Waseda – IAC International Digital Government Rankings 2018 Report.

Åström, J., Karlsson, M., Linde, J., & Pirannejad, A. (2012). Understanding the rise of e-participation in non-democracies: Domestic and international factors. Government Information Quarterly, 29(2), 142-150.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s