Kuolleiden päivä Meksikossa

Kuolleiden päivän alttari Helinä Rautavaaran museossa. KUVA: Meksikon Suomen suurlähetystö.

Kuolleiden päivän voidaan sanoa olevan Meksikon yksi vuoden tärkeimmistä juhlista. Kyseisenä päivänä edesmenneitä läheisiä muistellaan ja kunnioitetaan muun muassa pystyttäen heille alttareita lahjoineen. Vainajat vastaanotetaan vierailulle elävien maailmaan juhlien musiikin ja tanssin parissa.

Teksti: Sointu Toiskallio

Kuolleiden päivää vietetään Meksikossa aina 1. – 2. marraskuuta. Mahdollisesti näkyvin osa kyseistä päivää ovat alttarit, joita monet meksikolaisperheet pystyttävät koteihinsa sekä hautausmaille muistellakseen, vastaanottaakseen sekä kunnioittaakseen edesmenneitä läheisiään. Kuolleiden päivän alttareiden valmisteluun ja pystytykseen nähdään usein hyvin paljon aikaa ja vaivaa, ja joissakin kylissä järjestetään jopa kauneimman ja luovimman alttarin kilpailuja. Meksikon hyvin laajan monikulttuurisen luonteen ja erilaisten kulttuuriperinteiden vuoksi Kuolleiden päivän vietossa on paljon alueellisia eroja sen lisäksi, että myös jokaisella perheellä on oma tapansa juhlia kyseistä päivää. Sanotaankin, että kahta samanlaista alttaria ei ole. Pääperiaate on kuitenkin kaikilla vainajien muisteleminen ja valmistautuminen heidän vierailuunsa elävien maailmaan.

Kuolleiden päivän alttarit, torit ja juhlinta

Kuolleiden päivän juhlinta alkaa usein värikkäiltä toreilta, jonne ihmiset kerääntyvät muistelemaan ja hankkimaan alttareille asetettavia lahjoja edesmenneille läheisillensä. Tärkeimpiä elementtejä alttareilla ovat kukat, kynttilät, sokerimassasta tehdyt pääkallot ja luurangot, silkkipaperikoristeet, kuolleiden päivän leipä sekä vainajan lempiruoat ja -juomat sekä suola ja vesi. Alttareilla ja lahjoilla on valtava symbolinen merkitys, sillä alttareiden valmistelu yhdessä tarjoaa yhteisöllisen ja jaetun hetken muistelulle.

Tänä vuonna alttari pystytettiin Covid-19 vuoksi menehtyneiden, meksikolaisen tutkija Mario Molinan sekä tutkimusmatkailija Helinä Rautavaaran kunniaksi. KUVA: Meksikon Suomen suurlähetystö.

Perinteisen uskomuksen mukaan marraskuun ensimmäisen ja toisen päivän välisenä aikana edesmenneiden läheisten sielut palaavat vierailemaan perheidensä luokse. Vainajien matkan elävien maailmaan uskotaan olevan pitkä, minkä vuoksi alttareille asetetut ruoat ja juomat tulevat tarpeeseen. Lahjuksien ja tarjoilujen myös uskotaan houkuttelevan vainajia palaamaan. Auttaakseen vainajia pääsemään perille, alttareiden eteen muodostetaan usein kynttiläkuja valaisemaan tietä sekä levitetään samettikukan terälehtiä. Myös monet hautausmaat ovat Kuolleiden päivänä yhtä kynttilämerta.

Alttareiden lisäksi merkittävä osa Kuolleiden päivän juhlintaa Meksikossa ovat musiikki ja tanssit sekä värikkäät asut ja naamiot. Monet perheet viettävät hautausmailla, toreilla, kaduilla ja kodeissa koko yön juhlien ja tanssien sekä kuolleiden että elävien läheistensä kanssa. Tyypillisiä ovat erilaiset rummut ja puiset huilut sekä perinteiset mariachi-orkesterit. Kaiken juhlinnan tarkoituksena on näyttää vainajien sieluille, että he ovat tervetulleita ja että heidän elävät sukulaiset muistavat ja rakastavat heitä edelleen.

Värikkäät pääkallot ovat tyypillinen osa kuolleiden päivän juhlintaa Meksikossa. KUVA: Sointu Toiskallio

Kuolleiden päivän katoliset juuret

Kuolleiden päivän vieton juuret tulevat keskiaikaisen Euroopan Pyhäinpäivän vietosta. Meksikon alttariperinteen lähtökohtana pidetään erityisesti 900-luvun katolista Ranskaa, jossa Clunyn luostarin apotti päätti juhlistaa makkabealaisia, juutalaista pappis- ja hallitsijasukua, joka tunnustettiin marttyyriksi. Pyhäinpäivän vietto jaettiin kahteen hetkeen: marraskuun toisena päivänä juhlittiin katolisia tunnettuja pyhimyksiä ja marraskuun ensimmäisenä päivänä puolestaan järjestettiin juhlat niiden pyhimyksien ja marttyyreiden muistoksi ja kunniaksi, joita ei ole mainittu katolisessa kalenterissa.

Tuolloin Pyhäinpäivänä kirkkoihin pystytettiin valtavia alttareita, joihin aseteltiin pyhäinjäännöksiä, kuten luita, kalloja sekä pala maata, johon heidät oli haudattu ja osa heidän käyttämistään vaatteista.

Lähteet:
Gobierno de México. Día de Muertos, tradición mexicana que trasciende en el tiempo.
https://www.gob.mx/inafed/es/articulos/dia-de-muertos-tradicion-mexicana-que-trasciende-en-el-tiempo?idiom=es

Instituto Nacional de Antrpología e Historia. Orígenes profundamente católicos y no prehispánicos, la fiesta de día de muertos.
https://www.inah.gob.mx/boletines/1485-origenes-profundamente-catolicos-y-no-prehispanicos-la-fiesta-de-dia-de-muertos-2

Kuolleiden päivän valokuvanäyttely sekä alttari Helinä Rautavaaran museossa

Pe 30.10. – su 1.11.2020 on mahdollista päästä tutustumaan tähän perinteeseen vielä tarkemmin, sillä Helinä Rautavaaran museossa järjestetään yhteistyössä Meksikon Suomen suurlähetystön kanssa ”Día de Muertos en México” (Kuolleiden päivä Meksikossa) -valokuvanäyttely, jossa on esillä Meksikon kansallisten valokuvakilpailujen tuotoksia Kuolleiden päivän vietosta Meksikossa. Valokuvanäyttelyn lisäksi esillä on myös yksi esimerkki kuolleiden päivän alttarista. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisää tietoa osoitteessa:
http://helinamuseo.fi/meksikolainen-kuolleiden-paiva-dia-de-muertos-30-10-1-11-2020/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s