Yliopistokampuksilla ympäri Suomen keskustellaan tänä syksynä vastuullisesta kuluttamisesta

Miten yritykset ottavat toiminnassaan huomioon ilmaston, ympäristön ja ihmisoikeudet? Mitä tarkoitetaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteella numero 12? Löytyykö kaupoista vastuullisesti tuotettuja vaatteita? Entä läppäreitä tai puhelimia?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia tänä syksynä, kun yhdeksällä yliopistokampuksella järjestetään vastuulliseen kuluttamiseen liittyviä kestävän kehityksen teemaviikkoja tai tapahtumia. Luvassa on kiinnostavia keskustelutilaisuuksia, työpajoja, elokuvailtoja, webinaareja, ekskursioita, Instagram-livejä ja podcasteja, jotka käsittelevät esimerkiksi vaate- ja elektroniikkateollisuuden vastuullisuutta. 

Miksi ylioppilaskunnat sitten haluavat nostaa näitä teemoja esille? Tarkoituksena on tuoda esiin, miten nykyiset kulutustottumuksemme vaikuttavat erityisesti globaalissa etelässä asuvien ihmisten arkeen. Esimerkiksi läppärien valmistukseen liittyy lähes poikkeuksetta ihmisoikeusloukkauksia: kokonaisia yhteisöjä on joutunut muuttamaan kaivosten alta ja työolot ovat usein vaarallisia. Toisaalta vastuullinen kuluttaminen ei usein ole helppoa, eikä vastuuta ihmisoikeuksien ja ympäristön kunnioittamisesta voi sysätä vain yksilöiden harteille. Kampuksilla järjestettävät tapahtumat kannustavatkin opiskelijoita aktiiviseen kansalaisuuteen ja antavat eväitä siihen, miten vastuullisia kulutustottumuksia voi edistää esimerkiksi omassa ainejärjestössä, oppilaitoksessa tai kaupungissa.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta järjestää kestävän kehityksen teemaviikon 11.–15.10.2021. Syksyn aikana tapahtumia järjestävät myös Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) sekä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY), Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY), Åbo Akademis Studentkår (ÅAS), Lapin yliopiston ylioppilaskunta (LYY), LUT-yliopiston ylioppilaskunta (LTKY), Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo) sekä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) Joensuussa ja Kuopiossa. 

Ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.syl.fi/kannata-kestavyytta. Tapahtumia voi myös seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #kannatakestävyyttä ja #kekeviikko.

Sinituuli Suominen
Kehityspolitiikan asiantuntija
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry

Teemaviikot ja tapahtumat järjestetään osana SYL:n ja kahdeksan ylioppilaskunnan yhteistä Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä -hanketta. Hankkeelle on myönnetty ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustukea.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s