Syvenevä kuilu Qatarin eriarvoisessa maailmassa

Kuva: Siru Tukiainen

Qatar on kuvankaunis matkakohde korkeine pilvenpiirtäjineen ja vehreine ruohokenttineen, mutta pinnan alla piilee paljon epätasa-arvoa. Länsimaisen turistin on vaikea huomata kaikki vääryys kiiltävän ja puhtoisen ulkokuoren takana.

Teksti: Siru Tukiainen

Päällepäin Qatar näyttää loistokkaalta ja eksoottiselta matkakohteelta, jossa korkeat pilvenpiirtäjät hipovat taivasta ja vihreät nurmikentät levittäytyvät meren edustalle. Todellisuus on kuitenkin suurimmalle osalle kansasta jotakin muuta. Jopa 89 prosenttia Qatarin asukkaista on ulkomaalaisia1. Paikallisia qatareja on vain pieni osa väestöstä, mutta silti pieni vähemmistö elää laveasti työväestön raataessa kuumuudessa. Onko Qatar uusi sääty-yhteiskunta? 

Länsimaisena naisturistina mietin heti ensimmäiseksi sitä, kuinka voimakkaasti näyn Dohan peitetyssä katukuvassa. Vaalea ihoni ja paljas pääni loistavat kadulla kulkiessani ja näyttävät, että en kuulu joukkoon. Siirrettyäni katseeni ulospäin huomasin, että katukuvassa ei esiintynyt ongelmia – ei ainakaan siellä missä majoituimme ystävieni kanssa. Asuinalueemme oli hyvin länsimaalainen ja olisimme kuulemma voineet kulkea siellä polvet ja olkapäät paljaina, mikä ei olisi tullut kuuloonkaan muualla Dohassa liikkuessa. 

Kuva: Kirsi Lindroos

Näin Dohassa vieraillessani vain kaupungin loistokkaan puolen. En edes kokenut olevani aavikolla sijaitsevassa kaupungissa, vaikka jo tullessamme lämpötila oli 30 asteen paikkeilla. Vasta kun seisoin tyhjän ja kuumuutta hohkavan hiekkakentän edessä käytyämme eräänä päivänä kouluvierailulla suomalaisqatarilaisessa koulussa, koin todella olevani alkuperäisessä Qatarissa. Hienot rakennukset ja laajat vehreät alueet eivät olleet antaneet todellista kuvaa maasta. Sisällä ja autoissa ilmastointi huolehti lämpötilasta, joten minulla ei ollut koko ajan kuuma, toisin kuin olin hieman naiivisti ennen lähtöämme ajatellut. Ostoksille mennessä ulkona ei siis välttämättä joutunut olemaan hetkeäkään, vaan sen sijaan joutui miettimään mitä pukea päälle, jotta tarkenee. 

Rakennustyömailla, missä työntekijät puurtavat järkyttävässä kuumuudessa metallien hohkaessa auringonvaloa oli tilanne kuitenkin aivan toinen. Jo 2010-luvun alussa Qatar nousi epäedullisesti uutisotsikoihin, joissa käsiteltiin maassa käytettyä ulkomaista työvoimaa ja sen oloja1. Qatar on kuitenkin vetänyt puoleensa ulkomaalaista työvoimaa, sillä mahdollisuudet vaikuttavat työläisille lupaavammilta kuin se, mitä kotimaassa voisi saavuttaa2. 

Qatarin ulkomaalaisesta väestöstä suuri osa tulee maahan esimerkiksi Intiasta ja Nepalista. Maan tämänhetkinen suuri projekti on jalkapallon maailmanmestaruuskisat Dohassa vuonna 20223 ja areenan rakennustyöt ovat suuri työllistävä sektori. Yhtä historiallisessa jatkumossa pientä ja merkityksetöntä tapahtumaa kohti nähdään suuri vaiva. 

Ulkomaalainen ei ole vain ulkomaalainen Qatarissa. Oloni olivat hyvin erilaiset kuin työväestöllä samoin kuin asemani. Saatoin ihastella ja kokea maan sen viilennetyssä kauneudessa, poissa porottavan auringon alta. Epätasa-arvoisuus erottui räikeästi itseni ja muun maassa oleilevan ulkomaalaisen väestön välillä, mutta myös epätasa-arvoisuus paikallisten ja siirtolaisten välillä oli huomattava ja jopa vielä voimakkaampi.

Kuva: Siru Tukiainen

Lähteet 

1 Mohammad, R. Sidaway, J.: ”Shards and stages: Migrant lives, power, and space viewed from Doha, Qatar” (2016), Annals of the American association of geographers, vol. 106(6), p. 1397-1417 2 Pattison, P.: “Nepalese workers flock to Gulf despite abuse” (2013), The Guardian, https://www.theguardian.com/world/2013/dec/29/nepalese-workers-gulf-migration (luettu 29.3.) 
3 Millward, P.: “World Cup 2022 and Qatar’s construction projects: Relational power in networks and relational responsibilities to migrant workers” (2016), Current sociology, vol. 65(5), p. 756-776

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s